Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto truskawkowo cytrynowe
Masa czerwona : 2 szklanki wody gotujemy z 1/2 szkl. cukru. Jak się to zagotuje dodajemy do wody, 1/2 kg zmiksowanych truskawek i znów gotujemy, następnie wsypujemy 2 galaretki czerwone i gotujemy przez chwile na wolnym ogniu cały czas mieszając. Na koniec wlewamy do masy truskawkowej 2 budynie śmietankowe rozpuszczone w 1 szklance wody, mieszamy. Kiedy masa trochę przestygnie wylewamy ją na biszkopt, przestudzoną masę wkładamy do lodówki, masa musi dobrze stężeć .
Masa cytrynowa: 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1 szkl. wody. Śmietane 30 % 1/2 litra ubijamy na sztywno, do ubitej śmietany dodajemy wystudzone i tężejące galaretki, miksujemy. Gotową masę wylewamy na masę cytrynową .