Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Toffi na herbatnikach

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 2 duże paczki
kajmak 1 puszka
wiórki kokosowe 1 szkl
mleko 3,5 szkl
cukier 0,5 szkl
żółtko jajek 4 szt
masło 100 g
mąka 1 szkl
cukier waniliowy do smaku
śmietana 0,5 l 36%
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Toffi na herbatnikach

Zagotowujemy 2 i pół szklanki mleka z cukrem waniliowym, cukrem i masłem. Mąkę ubijamy z 1 szklanką mleka i żółtkami, wlewamy do gorącego mleka, dokładnie miksujemy do zgęstnienia i studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl wrzątku i studzimy. Śmietanę ubijamy dokładnie z cukrem waniliowym, wlewamy tężejąca żelatynę i miksujemy. Na dnie blachy wysmarowanej masłem układamy warstwę herbatników, następnie masę budyniową, herbatniki, podgrzaną masę kajmakową, koleją warstwę herbatników, ubitą z żelatyną śmietanę i posypujemy na wierzchu wiórkami kokosowymi. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 06.04.2015 21:26
pewnie smaczne
Kulinarna Ja 09.03.2015 14:59
Niezbyt apetyczne zdjęcie, ale samo połączenie składników brzmi smakowicie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak