Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto toffi na czekoladowych herbatnikach

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki czekoladowe 400 g
masa krówkowa 1 puszka
śmietana kremówka 800 ml
mleko 1 litr
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 1/2 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
masło 200 g
czekolada gorzka 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto toffi na czekoladowych herbatnikach

Formę do pieczenia wyłożyć czekoladowymi herbatnikami. Przygotować budyń: 3 szklanki mleka zagotować z cukrami i masłem. Pozostałe mleko zmiksować ze szklanką mąki pszennej, mąką ziemniaczaną, żółtkami. Dodać do gotującego się mleka i energicznie mieszać, by powstała masa budyniowa. Przez chwilę gotować na małym ogniu, następnie przestudzić. Masę budyniową wylać na herbatniki i przykryć ją kolejną warstwą ciastek. Przygotować masę kajmakową: 400 ml śmietany kremówki ubić na sztywno. Dodawać stopniowo masę kajmakową, nadal ubijając. Przygotowaną masę przełożyć na herbatniki i ułożyć na niej kolejną warstwę ciastek. Następnie 400 ml śmietany kremówki ubić na sztywno, wyłożyć na herbatniki i posypać startą czekoladą. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak