Ciasto szpinakowe z kremem, galaretką i pomarańczami

Ciasto szpinakowe z kremem, galaretką i pomarańczami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak mrożony rozdrobniony

    450 g
  • cukier kryształ

    1 i 1/3 szklanki
  • jajka

    3 szt
  • olej

    1 i 1/3 szklanki
  • mąka krupczatka

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • śmietana 30%

    500 ml
  • serek mascarpone

    250 g
  • cukier puder

    120 g
  • mietan-fix

    2 szt
  • pomarańcze

    2 szt
  • galaretka agrestowa

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto szpinakowe z kremem, galaretką i pomarańczami foto
Szpinak rozmrozić i odsączyć. Pomarańcze obrać i wykroić segmenty (bez błonek). Galaretke rozpuścić w 500ml gorącej wody i dokłanie wymieszać. Odstawic do wystudzenia.

Jajka ubić z cukrem. Powoli wlewać olej nie przerywając ubijania.
Krok 2 - Ciasto szpinakowe z kremem, galaretką i pomarańczami foto
Następnie wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać mikserem na najnizszych obrotach.
Krok 3 - Ciasto szpinakowe z kremem, galaretką i pomarańczami foto
Na końcu dodać szpinak i wymieszać dokładnie łyżką.
Krok 4 - Ciasto szpinakowe z kremem, galaretką i pomarańczami foto
Ciasto wlać do przygotowanej tortownicy. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto wystudzić i przekroić na dwie części.
Krok 5 - Ciasto szpinakowe z kremem, galaretką i pomarańczami foto
Śmietane ubić z cukrem pudrem i fixami. Nastepnie dodać serek mascarpone. Można dodać 500 g niestety ja miałam tylko jedno opakowanie 250g.
Krok 6 - Ciasto szpinakowe z kremem, galaretką i pomarańczami foto
Na pierwsza cześć biszkopta wyłożyć połowę kremu, przykryć drugą cześcią ciasta.
Krok 7 - Ciasto szpinakowe z kremem, galaretką i pomarańczami foto
Wyłożyć drugą cześć massy, na niej ułożyc pomarańcze. Zalać tężejącą galaretką agrestową.
Krok 8 - Ciasto szpinakowe z kremem, galaretką i pomarańczami foto
Gotowe ciasto schłodzić (odstawic do stężenia galaretki).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

30.12.2015 19:00
będzie wkrótce :)

Pani Domu

27.01.2015 07:30
wygląda bardzo ładnie

ONY_za_kare

29.01.2014 11:17
świetne ciacho!

paula99926

29.01.2014 09:48
ciekawie, ciekawie... :)

Monika-twin

19.01.2014 16:19
Ladnie wyglada

Kolorowa

19.01.2014 11:23
ciekawi mnie takie ciasto ;)

Alex_M

19.01.2014 11:11
dobry pomysł z tą galaretką :)

stokrotka

18.01.2014 23:02
zjadłabym kawałek

Jadwiga/Jaga85

18.01.2014 22:34
Niesamowite ciasto !!!!

Ania84

18.01.2014 21:26
brzmi zachęcająco :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat