Ciasto szachownica w wersji odchudzonej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto ciemne

  • fasola czerwona z puszki

    245 g
  • mąka pszenna

    50 g
  • mąka pszenna pełnoziarnista

    30 g
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyzeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    25 g
  • stewia

    4 łyzeczki
  • jajko

    2 szt
  • woda

    150 ml

Ciasto jasne

  • fasola biała z puszki

    245 g
  • mąka pszenna

    80 g
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • stewia

    4 łyżeczki
  • jajko

    2 szt
  • woda

    80 ml
  • budyń waniliowy

    1 opak

Masa do przełożenia

  • jogurt grecki

    750 gr
  • stewia

    3 łyżeczki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżeczki
  • aromat pomarańczowy

Masa na boki

  • serek homogenizowany

    250 g-naturalny 0%
  • stewia

    1 łyżeczka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka
  • aromat pomarańczowy

Polewa czekoladowa

  • jogurt naturalny

    180 g-0%
  • stewia

    2 łyzeczki
  • kakao

    1,5 łyżeczki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyzeczla
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto szachownica w wersji odchudzonej foto
Forma 23,5*23,5 cm
Ciasto ciemne: Fasolę opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć na sito i odłożyć na około 30 minut. Do miski przesiać oba rodzaje mąk, dodać proszek oraz sodę. Wsypać kakao. Dodać stevię. Sypkie składniki wymieszać i odłożyć na bok.
Krok 2 - Ciasto szachownica w wersji odchudzonej foto
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do blendera razem z odsączoną fasolą. Dodać wodę. Całość dokładnie zmiksować na gładką masę
Krok 3 - Ciasto szachownica w wersji odchudzonej foto
Przełożyć do miski i w dwóch partiach dodać sypkie i całość wymieszać mikserem do połączenia.
Krok 4 - Ciasto szachownica w wersji odchudzonej foto
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ciasta dodać 1/3 piany ( dla rozluźnienia masy) i delikatnie ją wymieszać. Następnie dodać resztę piany i wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę, wyrównać. Piec w 180 st około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Krok 5 - Ciasto szachownica w wersji odchudzonej foto
Ciasto jasne: Fasolę opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć na sito i odłożyć na około 30 minut. Do miski przesiać oba rodzaje mąk, dodać proszek oraz sodę. Wsypać proszek budyniowy. Dodać stevię. Sypkie składniki wymieszać i odłożyć na bok.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do blendera razem z odsączoną fasolą. Dodać wodę. Całość dokładnie zmiksować na gładką masę.
Krok 6 - Ciasto szachownica w wersji odchudzonej foto
Przełożyć do miski i w dwóch partiach dodać sypkie i całość wymieszać mikserem do połączenia.
Krok 7 - Ciasto szachownica w wersji odchudzonej foto
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ciasta dodać 1/3 piany ( dla rozluźnienia masy) i delikatnie ją wymieszać. Następnie dodać resztę piany i wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę, wyrównać. Piec w 180 st około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Krok 8 - Ciasto szachownica w wersji odchudzonej foto
Masa do przełożenia: Wieczór przed przygotowaniem ciasta, sitko wyłożyć ręcznikiem papierem i wyłożyć jogurt. Sitko ułożyć na misce i wstawić do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia przełożyć do miski, dodać stevię oraz aromat ( kilka kropel). Napuszyć mikserem. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wody, dodać do jogurtu i wymieszać do połączenia się składników. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

Masa do boków: Do miski przełożyć, dodać stevię oraz aromat ( kilka kropel). Wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 1,5 łyżce wody, dodać do serka i wymieszać do połączenia się składników. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Krok 9 - Ciasto szachownica w wersji odchudzonej foto
Wykonanie: Każde z ciasta pokroić na 6 równych kawałków ( moje miały po 3,5 cm). Układać na przemiennie kolorami, smarując każdy masą do przełożenia( 4 sztuki).
Krok 10 - Ciasto szachownica w wersji odchudzonej foto
Docisnąć delikatnie. Posmarować po wierzchu. Ułożyć kolejne 4 paski tak aby nad jasnym paskiem był ciemny i odwrotnie. Każdy również posmarować kremem.
Krok 11 - Ciasto szachownica w wersji odchudzonej foto
Ułożyć 3 warstwę w analogiczny sposób i posmarować po wierzchu. Owinąć całość folią spożywczą. Odłożyć do lodówki na 1-2 godziny. Następnie posmarować boki przygotowanym kremem i odłożyć na noc do lodówki.

Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać jogurt dodać stevię i kakao. Wymieszać. Doprowadzić delikatnie do zagotowania. Zmniejszyć ogień i gotować około 3 minut. Zdjąć z ognia i wymieszać z żelatyną ( proszek). Zostawić do ostygnięcia. Zimną polewą polać ciasto i odłożyć do stężenia. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Poison1988 05.01.2016 07:49
Pięknie wygląda :)
2milutka 04.01.2016 18:37
świetnie wyglada, masz pomysły!!!
Janina 04.01.2016 17:23
Ciekawy przepis;))
Bernadeta1 04.01.2016 16:06
Nigdy nie jadłam takiego ciasta na fasoli ale chętnie bym się poczęstowała
monikaT83 04.01.2016 12:52
Gosiu koleżanki z pracy nie odgadły,ze ciasto jest na fasoli i mówiły ,że bardzo smaczne więc wierzę,że smaczne było:)
gosia56 04.01.2016 12:44
ciekawe jak smakowało takie ciasto;)
mysza75 04.01.2016 12:24
świetnie wygląda, bardzo mi się podoba
gosia1988 04.01.2016 12:23
super ciasto - ładnie Ci wyszło

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat