Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto szachownica w wersji odchudzonej
Kroki postępowania
Ciasto ciemne: Fasolę opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć na sito i odłożyć na około 30 minut. Do miski przesiać oba rodzaje mąk, dodać proszek oraz sodę. Wsypać kakao. Dodać stevię. Sypkie składniki wymieszać i odłożyć na bok.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do blendera razem z odsączoną fasolą. Dodać wodę. Całość dokładnie zmiksować na gładką masę.
Masa do boków: Do miski przełożyć, dodać stevię oraz aromat ( kilka kropel). Wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 1,5 łyżce wody, dodać do serka i wymieszać do połączenia się składników. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać jogurt dodać stevię i kakao. Wymieszać. Doprowadzić delikatnie do zagotowania. Zmniejszyć ogień i gotować około 3 minut. Zdjąć z ognia i wymieszać z żelatyną ( proszek). Zostawić do ostygnięcia. Zimną polewą polać ciasto i odłożyć do stężenia. Smacznego!