Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto sypane z malinami, czernicami i jabłkami
Wszystkie suche składniki mieszamy razem w misce. Blachę ( u mnie 24x40) wykładamy papierem do pieczenia, na spód wysypujemy około 1/3 wymieszanych suchych składników i równo rozkładamy. Na nią ścieramy na tarce o grubych oczkach połowę jabłek i rozkładamy tak by nie było „dziur”. Na jabłkach rozkładamy czernice. Następnie posypujemy po owocach częścią suchych składników i przykrywamy resztą jabłek, następnie rozkładamy maliny. Całość posypujemy pozostałą kaszą i na wierzu rozkładamy pościnaną na cienkie plasterki zimną margarynę (najlepiej prosto z lodówki). Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 60 minut (przez pierwsze 30 minut piekłam bez termoobiegu, później z nim). Ciasto po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.