Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Snickers
Biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek. W dużej misce ubić białka na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać cukier, aż piana stanie się gładka i lśniąca. Do ubijanej masy stopniowo dodawać żółka po jednym, a na sam koniec stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechami.
Jednolite ciasto wlać do tortownicy, wstawić ją do piekarnika i podwyższyć temperaturę do 160 stopni. Piec biszkopt około 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka), po czym od razu wyjąć go z piekarnika i zrzucić tortownicę z wysokości około 40 centymetrów. Od razu wyjąć biszkopt na kratę, by ostygł.
Krem:
Od porcji mleka odlać pół szklanki i rozmieszać w niej budyń. Resztę mleka zagotować w garnuszku z cukrem, a kiedy się zagotuje wlać rozrobiony budyń i mieszać, aż masa zgęstnieje. Odstawić budyń, by całkowicie wystygł - do temperatury pokojowej.
Kiedy tak się stanie budyń zmiksować mikserem, dodać masło i zmiksować na gładką masę.
Polewa:
W garnuszku zagrzać mleko z masłem, dodać kajmak i mieszać, aż wszystko całkowicie się rozpuści i połączy w jednolitą masę. Dodać orzeszki, zamieszać i odstawić garnek w chłodne miejsce, by masa przestygła.
Kiedy stężeje posmarować nią wierzch ciasta.
Złożenie ciasta:
Wymieszać herbatę z Amaretto w dowolnych proporcjach (w wersji dla dzieci ograniczmy się do herbaty).
Biszkopt przekroić na pół w poziomie, dzieląc go na dwa blaty. Spodni blat ułożyć na paterze lub dużym talerzu i nasączyć go ponczem. Wierzchni blat obrócić do góry nogami i również go nasączyć.
Na blat spodni równomiernie rozłożyć krem i przykryć wierzchnim blatem. Krem na bokach wyrównać. Wierzch ciasta pokryć polewą.