Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto śmietanowo-czekladowe
Masa śmietanowa: czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy rozpuszczoną gorzką czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką, aby składniki się połączyły.
Masa krówkowa: masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy po łyżce masy krówkowej z puszki i miksujemy do momentu, aż powstanie gładki krem.
Przełożenie ciasta: spód ciasta smarujemy połową masy krówkowej, wykładamy połowę masy śmietanowej. Przykrywamy drugą częścią ciasta, smarujemy resztą masy krówkowej oraz śmietanowej. Wierzch ciasta posypujemy startą na tarce białą czekoladą. Schładzamy w lodówce.
Smacznego.