Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Ciasto śliwkowe

5.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko
5 szt
cukier
1 szkl
oliwa
10 łyżek
woda letnia
10 łyżek
mąka pszenna
2 szkl
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
śliwki węgierki
1 kg
kakao
2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto śliwkowe

Śliwki wydrylować
Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy dodać mąkę , olej , wodę i proszek do pieczenia mieszając powoli . Przygotować formę o rozmiarach 30x32 cm, wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym. 3/4 ciasta wylać do formy , ułożyć śliwki i zapiec w piekarniku około 15 min. Do pozostałej części masy dodać kakao, wymieszać. Po 15 min. wyjąć ciasto i ciemną masą polać wierzch. Piec 30 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak