Ciasto Shrek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    5 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • jajka

    5 sztuk
  • cukier

    5 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • oliwa

    2 łyżki
  • aromat waniliowy

    2 łyżki
  • Kubuś zielony

    1 litr
  • budyń śmietankowy

    2 opakowania
  • galaretka agrestowa

    3 opakowanie
  • delicje

    1 opakowanie
  • kremówka

    400 ml
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka jaj należy oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą sztywną pianę dodając cukier pod koniec ubijania. Następnie białka należy wymieszać z żółtkami, aromatem waniliowym i oliwą. Porcjami dodawać mąkę pszenną cały czas mieszając. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki i piec przez około 30- 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu ostudzić. Oba budynie śmietankowe należy rozpuścić w 1 szklance soku Kubuś, resztę soku należy przelać do garnka i zagotować, następnie dodać rozmieszane z Kubusiem budynie i raz jeszcze zagotować( masa powinna zgęstnieć). Gorącą masę należy rozprowadzić na cieście biszkoptowym, na masie należy ułożyć delicje czekoladą do góry. jedną galaretkę agrestową rozpuścić w 150 ml wody i odstawić do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną i przestudzoną galaretkę agrestową. Masę śmietanową wylać na delicje. Dwie galaretki rozpuścić w wodzie( 1/2 ilości podanej na opakowaniu) i pozostawić do lekkiego stężenia i wylać je na masę śmietanową, odstawić do lodówki w celu całkowitego stężenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (84)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 23.02.2015 10:30
Lubię to ciasto, bo jest duże i podzielne.
IKrakowianka 04.10.2013 19:18
wygląda wspaniale
Wafelek2601 22.07.2013 12:07
Bardzo ciekawi mnie to ciasto, muszę upiec.
[email protected] 20.12.2011 15:24
mniam
[email protected] 20.12.2011 15:15
mniam
Magda60 27.10.2011 22:04
tez taki robie
emilia11 13.10.2011 10:30
zrobiłam tyko na pomarańczowym soku i galaretce-pycha
Karolina69 26.07.2011 10:24
fajne
agogo2 05.07.2011 23:02
super
Dominika30 20.06.2011 12:38
apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat