Przepis i sposób przygotowania na: ciasto serowo-jabłkowe
Z podanych składników zarobić ciasto. Podzielić na 3 równe części i upiec 3 placki (blaszka 24x42cm). Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
masa serowa
1/2 kg sera zmielonego
3 jajka
20 dag cukru pudru
20 dag masła
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1/2 szklanki mleka
Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Dodać ser i ubitą pianę z białek. Masę postawić w garnku na ogniu i chwilę gotować,cały czas mieszać aby się nie przypaliła. Budyń rozpuścić w mleku i wlać do sera nie przerywając mieszania, chwilę zagotować. Gorącą masę wyłożyć na pierwszym placku i przykryć drugim.
masa jabłkowa
1 kg jabłek
1/5 łyżki masła
1 galaretka (kolor wg uznania)
Obrane i starte jabłka usmażyć na maśle. Do uprażonych jabłek dodać suchą galaretkę i jeszcze chwilę smażyć. Jabłkową masę wyłożyć na kruchy placek i przykryć trzecim plackiem. Ciasto polać polewą.