Ciasto serowo-brzoskwiniowe z galaretką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • margaryna

    1 sztuka
  • cukier

    1 szklanka
  • jajka

    5 sztuk
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • mąka tortowa

    2,5 szklanki

MASA SEROWA

  • zmielony twaróg

    1/2 kg
  • cukier puder

    1/2 (mniejsze pół) szklanki
  • jajko

    1 szuka
  • kasza manna

    2 łyżeczki
  • kakao

    2 (czubate) łyżeczki
  • aromat cytrynowy

    1 sztuka

PONADTO

  • brzoskwinie w puszce

    1 (połówki) puszka
  • galaretka cytrynowa

    5 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto serowo-brzoskwiniowe z galaretką  foto
CIASTO: Margarynę, cukier i jajka miksujemy na pulchną masę. Wsypujemy proszek do pieczenia i miksując stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto wykładamy na blachę o wymiarach 28 x 40 cm, wyrównujemy.
MASA SEROWA: Twaróg, cukier puder, jajko i kaszę manną miksujemy. Dodajemy kakao oraz aromat i ponownie miksujemy. Łyżką w odstępach kładziemy masę serową na wyłożone wcześniej ciasto. Każdą połówkę brzoskwini przekrawamy na 3 części. Kładziemy na masę serową i lekko dociskamy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do ok. 200*C i pieczemy ok. 1 godziny.
Krok 2 - Ciasto serowo-brzoskwiniowe z galaretką  foto
Rozrabiamy galaretki w 5,5 szklanki wody. Studzimy i wylewamy na upieczone i przestudzone ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby stężały galaretki.
Krok 3 - Ciasto serowo-brzoskwiniowe z galaretką  foto
Gotowe ciasto kroimy na kawałki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 15.07.2016 20:17
pyszne to ciacho,na pewno by mi smakowało

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat