Ciasto serowe z tuńczykiem, pomidorem i kawałkami mozzarelli

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Tortownica o średnicy 16-18 cm

  • jajko

    2 sztuki
  • olej

    50 ml
  • mąka pszenna

    100 gram
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

Polewa czekoladowa (opcjonalnie)

  • ser żółty

    50 gram

Ponadto

  • tuńczyk

    1 puszka
  • mozzarella

    1 kulka
  • pomidor

    1 sztuka

Wierzch

  • ser żółty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka należy ubić do puszystości.
Mieszając - dodać olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
(Konsystencja powinna być jednolita oraz gładka.)
Gotowe ciasto wymieszać z żółtym serem startym na średnich oczkach tarki, a następnie z pokrojonym w kostkę pomidorem, mozzarellą oraz odsączonym tuńczykiem.
Całość doprawić do smaku i przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
Wierzch obficie posypać dodatkowym serem.
Ciasto piec (do tzw. suchego patyczka) w rozgrzanym piekarniku przez około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Można podawać w wersji solo lub ze świeżymi warzywami - bądź ulubionym sosem.
Diana Rusiłowicz
Ciasto idealnie sprawdzi się na śniadanie, czy zwykłą przekąskę - w domu, na spacerze, wycieczce lub w pracy. Doskonale zaspokoi każdy głód, ponieważ jest sycące, a najlepsze... jeszcze ciepłe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 05.06.2018 19:35
super.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat