Ciasto Salceson

Ciasto Salceson

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • herbatniki

    4 duże paczki
  • orzechy włoskie

    20 dkg
  • rodzynki

    20 dkg
  • wiórki kokosowe

    1 paczka
  • cukier

    1 szklanka
  • margaryna

    1 kostka
  • mleko

    2 szklanki
  • kakao

    3 łyżki
  • olej

    do wysmarowania
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

  • woda

    0,5 (wrząca)
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto Salceson

cukier, margarynę mleko i kakao zagotować. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie.Dodać ją do masy i wymieszać. Całą masę porządnie wystudzić, aż będzie zimna i zacznie się tężeć. Herbatniki pokruszyć, orzechy posiekać dodać rodzynki i wiórki. Dodać to do tęgnącej już masy.Wymieszać. Przygotować sobie plastikową prostą butelkę po 2 litrowym napoju, odciąć jej szyjkę-wysmarować odrobiną oleju i włożyć do niej całą masę. Postawić butelkę w lodówce aż całkiem się stęgnie. Jak już będzie ok to rozcinamy butelkę i wyciągamy ciasto.Kroimy w plastry. Ciasto po przekrojeniu wygląda jak salceson.
Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

agnieszka214 19.01.2012 07:43
fajne
kriso 12.07.2011 19:14
pyszne
Jaheira11 09.05.2011 22:25
świetna nazwa
1j1o1l1a1 13.03.2011 20:52
kiedyś jadłam \"salceson\" ale zwijany w ciasto, szukam przepisu i juz myślałam, że to ten:) ale z butelka super pomysł...można wykorzystać i do innych potraw :)
Barbara55 20.12.2010 14:06
lubię salceson
Marcin46
Marcin46 23.09.2010 08:06
nono
Agnieszka172 03.09.2010 19:27
robię podobny , ale całość zawijam w namoczone wafle. Wtedy wszystko się trzyma kupy.
booky 08.08.2010 17:47
nazwa... nie zachęca, ale ten pomysł na ciasto jest dość oryginalny
IZABELA29 11.07.2010 13:30
ale pewnie je wypróbuje jak tak zachwalacie
IZABELA29 11.07.2010 13:29
szkoda ,ze nie ma zdjęcia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat