Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto salceson

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 2 szklanki
olej 1 szklanka
cynamon Prymat 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
kakao 4 łyżki
sól 1/8 łyżeczki
polewa czekoladowa 1 opakowanie
orzechy laskowe 1/2 szklanki
jabłka 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto salceson

Kroki postępowania

1
Jajka ucieram za pomocą miksera. Do jajek dodaję cukier. Całość ucieram przez kilka minut.
Krok 1 - Ciasto salceson  foto
2
Do masy dodaję olej, cynamon, a następnie dodaję kakao.
Krok 2 - Ciasto salceson  foto
3
Następnie dodaję połowę mąki, proszek do pieczenia, sól oraz sodę. Całość dokładnie mieszam.
Krok 3 - Ciasto salceson  foto
4
Do ciasta dodaję rozłupane i posiekane orzechy oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłka.
Masę delikatnie mieszam. Następnie wykładam ją na blachę.
Krok 4 - Ciasto salceson  foto
5
Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180C przez 50 minut.

Krok 5 - Ciasto salceson  foto
6
Po przestudzeniu nakładam na ciasto polewę czekoladową i pozostawiam do jej zastygnięcia.

Kiedy polewa zastygnie kroję ciasto na kawałki i przekładam na talerz.

Krok 6 - Ciasto salceson  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak