Ciasto salceson

Ciasto salceson

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    4 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • olej

    1 szklanka
  • cynamon Prymat

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • kakao

    4 łyżki
  • sól

    1/8 łyżeczki
  • polewa czekoladowa

    1 opakowanie
  • orzechy laskowe

    1/2 szklanki
  • jabłka

    4 sztuki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto salceson

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto salceson  foto
Jajka ucieram za pomocą miksera. Do jajek dodaję cukier. Całość ucieram przez kilka minut.
Krok 2 - Ciasto salceson  foto
Do masy dodaję olej, cynamon, a następnie dodaję kakao.
Krok 3 - Ciasto salceson  foto
Następnie dodaję połowę mąki, proszek do pieczenia, sól oraz sodę. Całość dokładnie mieszam.
Krok 4 - Ciasto salceson  foto
Do ciasta dodaję rozłupane i posiekane orzechy oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłka.
Masę delikatnie mieszam. Następnie wykładam ją na blachę.
Krok 5 - Ciasto salceson  foto
Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180C przez 50 minut.

Krok 6 - Ciasto salceson  foto
Po przestudzeniu nakładam na ciasto polewę czekoladową i pozostawiam do jej zastygnięcia.

Kiedy polewa zastygnie kroję ciasto na kawałki i przekładam na talerz.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat