Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Red Velvet

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miękkie masło 150 g
cukier 300 g
jaja 2 szt
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
mąka pszenna 300 g
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
maślanka 240 ml
barwnik czerwony 2 łyżeczki
ocet winny 1 i 1/2 łyżeczki
Polewa:
masło 100 g
serek kremowy 250 g
cukier puder 600 g
Soda oczyszczona Prymat 1 i 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Red Velvet

Formę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce zmieszaj masło z cukrem na masę, dodawaj po jajku ciągle miksując, a następnie dodaj ekstrakt. Do osobnej miski przesiej (nie przesiewałam) mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj składniki. Do trzeciej miski wlej maślankę i dodaj barwnik, wymieszaj. Do miski z masłem wsyp 1/3 suchych składników i dobrze wymieszaj. Teraz dodaj 1/3 maślanki i znów dobrze wymieszaj. Czynności te powtórz jeszcze dwa razy. Masa nie powinna być zbyt gęsta. W kubku wymieszaj ocet z sodą, aż wytworzą się bąbelki. Wtedy szybko dodaj mieszankę do ciasta. Formę wypełnij ciastem i piecz w nagrzanym do 180*C przez ok. 45 minut. Jeśli masz dwie tortownice, ciasto można upiec osobno. Upieczone ciasto do "suchego patyczka" odstaw do wystudzenia. Następnie podziel je na dwa lub trzy blaty. Mikserem ubij na puszysto masło, serek i cukier puder. Przekładaj nim blaty ciasta i udekoruj wierzch tortu. Ja dodatkowo posypałam wierzch kruszkami z ciasta oraz posypałam je wiórkami z białej czekolady. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 23.04.2014 20:16
ciekawe ciasto
EmciaPichci 11.04.2014 06:11
wygląda obłędnie!
karolina1869 10.04.2014 20:08
wygląda bosko
SmacznaPyza 12.01.2014 15:38
nie bardzo rozumiem z tym cukrem - piszesz, że w przepisie jest 600 g a potem, że dodałaś 300 g - to czyj to przepis w końcu i ile ma być cukru ?
Kulinarna Ja 09.10.2013 21:33
Barwnik mam zwykły czerwony, można też spróbować barwić sokiem z buraków Rzeczywiście w przepisie jest 600 g ale ja dałam ok. szklankę przesianego cukru pudru :)
tatiana2 09.10.2013 14:08
wygląda bardzo smacznie :)
everay 09.10.2013 11:11
bajecznie wygląda
Stenka 09.10.2013 08:36
wygląda apetycznie
monisia1977 09.10.2013 06:45
super ciacho
treonina 08.10.2013 22:11
bardzo ciekawy przepis!
Małgorzata9 08.10.2013 20:45
bardzo słodko się zapowiada
dwa pokoje z kuchnią 08.10.2013 20:33
pytanie tylko o skład na masę- czy cukru ma być 600g czy tam jest jakaś pomyłka z ilością zer? wydaje mi się że będzie okrutnie słodka
Czarnula87 08.10.2013 20:31
wspaniałe ciasto
dwa pokoje z kuchnią 08.10.2013 20:31
widziałam już kiedyś to ciasto, wygląda interesująco
Katarzyna34 08.10.2013 20:27
świetnie wygląda
ana1 08.10.2013 20:23
świetnie wygląda
Izabela77 08.10.2013 20:12
deser wyglądał wspaniale ale tort wyszedł Ci nieziemsko;)
SmacznaPyza 08.10.2013 19:58
czy barwnik to tego ciasta jest po prostu zwykły, czerwony czy jakiś specjalny odcień ?
WiktoriaGotuje 08.10.2013 19:35
wygląda apetycznie
Renataj 08.10.2013 19:29
Łał... aż ślinka cieknie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak