Ciasto Red Velvet

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miękkie masło

    150 g
  • cukier

    300 g
  • jaja

    2 szt
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    300 g
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • maślanka

    240 ml
  • barwnik czerwony

    2 łyżeczki
  • ocet winny

    1 i 1/2 łyżeczki
  • Polewa:

  • masło

    100 g
  • serek kremowy

    250 g
  • cukier puder

    600 g
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 i 1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Formę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce zmieszaj masło z cukrem na masę, dodawaj po jajku ciągle miksując, a następnie dodaj ekstrakt. Do osobnej miski przesiej (nie przesiewałam) mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj składniki. Do trzeciej miski wlej maślankę i dodaj barwnik, wymieszaj. Do miski z masłem wsyp 1/3 suchych składników i dobrze wymieszaj. Teraz dodaj 1/3 maślanki i znów dobrze wymieszaj. Czynności te powtórz jeszcze dwa razy. Masa nie powinna być zbyt gęsta. W kubku wymieszaj ocet z sodą, aż wytworzą się bąbelki. Wtedy szybko dodaj mieszankę do ciasta. Formę wypełnij ciastem i piecz w nagrzanym do 180*C przez ok. 45 minut. Jeśli masz dwie tortownice, ciasto można upiec osobno. Upieczone ciasto do "suchego patyczka" odstaw do wystudzenia. Następnie podziel je na dwa lub trzy blaty. Mikserem ubij na puszysto masło, serek i cukier puder. Przekładaj nim blaty ciasta i udekoruj wierzch tortu. Ja dodatkowo posypałam wierzch kruszkami z ciasta oraz posypałam je wiórkami z białej czekolady. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 23.04.2014 20:16
ciekawe ciasto
EmciaPichci 11.04.2014 06:11
wygląda obłędnie!
karolina1869 10.04.2014 20:08
wygląda bosko
SmacznaPyza 12.01.2014 15:38
nie bardzo rozumiem z tym cukrem - piszesz, że w przepisie jest 600 g a potem, że dodałaś 300 g - to czyj to przepis w końcu i ile ma być cukru ?
Kulinarna Ja 09.10.2013 21:33
Barwnik mam zwykły czerwony, można też spróbować barwić sokiem z buraków Rzeczywiście w przepisie jest 600 g ale ja dałam ok. szklankę przesianego cukru pudru :)
tatiana2 09.10.2013 14:08
wygląda bardzo smacznie :)
everay 09.10.2013 11:11
bajecznie wygląda
Stenka 09.10.2013 08:36
wygląda apetycznie
monisia1977 09.10.2013 06:45
super ciacho
treonina 08.10.2013 22:11
bardzo ciekawy przepis!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat