ciasto razowe kokosowo-owsiane z daktylami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka razowa

    1,5 szklanki
  • płatki owsiane

    1 szklanka
  • kokos

    1,5 szklanki
  • daktyle

    15 sztuk
  • cukier brązowy

    5 łyżek
  • woda

    2 szklanki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto jest fajne, lekko gliniaste i wilgotne.
Użyłam świeży orzech kokosowy, z którego wydobyłam miąższ, odkroiłam brązową skórkę i zmieliłam w blenderze na papkę z jedną szklanką wody.
Daktyle zagotowałam z drugą szklanką wody i z cukrem na syrop. Po ostygnięciu zmieszałam z papką kokosową i płatkami owsianymi. Odczekałam chwilę aż płatki nasiąkły wilgocią po czym dodałam mąkę razową pszenną zmieszaną wcześniej z sodą.
Tak powstałą plastyczną masę przełożyłam do formy keksowej (23cm) wysypanej na dnie płatkami owsianymi i mąką.
Piekłam około 30 minut w temperaturze 150 stopni, (aż do zrumienienia).

Ciasto nie zawiera jaj a tłuszcz jest z kokosa i tyle wystarczy.
Polecam!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 23.10.2013 09:30
smaczne ciasto
ONY_za_kare 28.06.2013 21:29
pyszna propozycja
Wafelek2601 08.01.2013 00:25
Smaczne
RenataZ-et 10.12.2012 18:31
rewelacja!
Anna152 17.09.2012 18:33
super
Norgiusz 10.09.2012 08:33
mniam
Ada-Gaba 07.09.2012 07:51
extra, uwielbiam daktyle
Dorota37 15.08.2012 10:18
super
Iwusia 26.07.2012 22:29
przepyszne musi być to ciasto
gacopierz23 23.05.2012 13:33
inspirują mnie Twoje przepisy z dodatkiem kokosu :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat