Ciasto ,,Puszek" siostry Anastazji

Ciasto ,,Puszek" siostry Anastazji

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto polecam, chociaż jest trochę pracochłonne i trochę kosztuje. Idealnie smakuje z filiżanką gorzkiej kawy. Dodam, że może nie wygląda tak jak bym tego oczekiwała, ale bardzo źle mi się kroiło przez tą chrupkę migdałowa. Upieczcie koniecznie, a ja smacznego życzę :)
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt:

  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • mąka tortowa

    0.5 szklanki
  • mąka ziemniaczna

    0.5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Chrupka migdałowa:

  • płatki migdałów

    15 dag
  • mleko

    2 łyżki
  • miód prawdziwy

    1 łyżka
  • cukier

    7.5 dag
  • masło lub margaryna

    7.5 dag

Krem jasny:

  • bita śmietana w proszku

    1 sztuka
  • żelatyna

    1 łyżka
  • gorąca woda

    3 łyżki
  • mleko

    200 mililitrów

Krem ciemny:

  • bita śmietana w proszku

    1 sztuka
  • mleko

    200 mililitrów
  • żelatyna

    1 łyżka
  • woda gorąca

    3 łyżki
  • kakao

    2 łyżki

Dodatkowo:

  • gorzka czekolada

    5 dag
  • biszkopty okrągłe

    20 sztuk
  • masa kajmakowa

    1 puszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy. Na zimny biszkopt rozsmarowujemy masę kajmakową.

2. Chrupka migdałowa:

Miód, cukier, masło lub margarynę oraz mleko przekładamy do garnka i zagotowujemy, gdy składniki się rozpuszczą i połączą wsypujemy płatki migdałowe i chwilę smażymy cały czas mieszając. Następnie masę migdałową studzimy od czasu do czasu mieszając. Gdy będzie zimna, ale nie całkowicie zastygnięta wykładamy ją równomiernie na kajmak.

3. Masa śmietankowa jasna:

Śmietanę typu ,,Śnieżka'' ubijamy z zimnym mlekiem na puszystość. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, powinna być płynna, bez grudek i letnia. Następnie wlewamy ją do ubitej śmietanki i dokładnie ubijamy. Śmietankę wykładamy równomiernie na masę migdałową, a na śmietankę w równych rzędach biszkopty.

4. Masa śmietankowa ciemna:

Śmietanę typu ,,Śnieżka'' ubijamy z zimnym mlekiem na puszystość. Dodajemy kakao i dokładnie ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, powinna być płynna, bez grudek i letnia. Następnie wlewamy ją do ubitej śmietanki i dokładnie ubijamy. Śmietankę wykładamy równomiernie na biszkopty.

5. Dekoracja i chłodzenie:

Czekoladę ścieramy na tarce, następnie posypujemy nią obficie wierzch ciasto. Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc.

6. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na około 16 sporych kawałków. Blaszka do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Zamiast śmietan typu Śnieżek można użyć śmietanki kremówki 30 %. Proszek małe łyżeczki. Kakao kopiaste łyżki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

04.01.2019 22:29
Ciasto wygląda pięknie, te różnorodne struktury bardzo ładnie się łączą. Szczególnie interesująca jest dla mnie chrupka migdałowa.

Babeczka35

05.01.2019 18:56
Polecam zrobić to ciasto, bo jest pyszne, a chrupka migdałowa jest wyjątkowa :)

Bożena Matuszczyk

02.01.2019 23:26
Pychotka;)

Bożena Matuszczyk

02.01.2019 11:43
Ciasto kuszące ,mimo że jestem po obfitym śniadaniu porywam kawałek.;)

Babeczka35

02.01.2019 21:19
Proszę bardzo, częstuj się :)

bietka

02.01.2019 10:40
Ale smakowicie wygląda :)

Babeczka35

02.01.2019 21:20
Dziękuję :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat