Ciasto przekładane musem jabłkowo-brzoskwiniowym

Ciasto przekładane musem jabłkowo-brzoskwiniowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto I:

  • jajko

    2 szt
  • margaryna

    10 dag
  • cukier

    10 dag
  • mąka

    10 dag
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • Ciasto II:

  • jajko

    2 szt
  • margaryna

    10 dag
  • cukier

    10 dag
  • mąka

    10 dag
  • mak

    10 dag
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • Ciasto III

  • jajko

    2 szt
  • margaryna

    10 dag
  • cukier

    10 dag
  • mąka

    10 dag
  • wiórki kokosowe

    10 dag
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • Ciasto IV:

  • jajko

    2 szt
  • margaryna

    10 dag
  • cukier

    10 dag
  • mąka

    10 dag
  • orzechy mielone

    10 dag
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • do przełożenia:

  • jabłka

    1 kg
  • brzoskwinie

    1 kg
  • woda

    1/2 szkl
  • cukier

    5 łyżek
  • galaretka brzoskwiniowa

    2 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto przekładane musem jabłkowo-brzoskwiniowym

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto przekładane musem jabłkowo-brzoskwiniowym foto
Ciasto I:
Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć na puch wraz z cukrem, ciągle ucierając dodać żółtka, mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st przez ok. 20 min.
Krok 2 - Ciasto przekładane musem jabłkowo-brzoskwiniowym foto
Ciasto II zrobić i upiec tak samo jak ciasto I.
Krok 3 - Ciasto przekładane musem jabłkowo-brzoskwiniowym foto
Ciasto III i IV również przygotować i upiec tak samo jak ciasto I.
Krok 4 - Ciasto przekładane musem jabłkowo-brzoskwiniowym foto
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki, Brzoskwinie również obrać, usunąć pestki i również pokroić w plasterki. Jabłka wraz z brzoskwiniami wrzucić do garnka, dodać cukier oraz wodę i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż owoce się rozgotują. Gdy owoce będą już rozgotowane, całość zblenderować, aby powstał jednolity mus owocowy. Mus ponownie zagotować dodając do niego sypki proszek z galaretek. Dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Krok 5 - Ciasto przekładane musem jabłkowo-brzoskwiniowym foto
Gdy mus jabłkowy będzie zimny i zacznie gęstnieć przełożyć nim placki w dowolnej kolejności.
Wierzch ciasta polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto wstawić do lodówki do następnego dnia, aby mus całkowicie zgęstniał, a ciasto zrobiło się miękkie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (59)

gusia1000 10.05.2014 01:28
Dobre ciasto.
2milutka 12.03.2014 08:10
pysznie wygląda;)
ZEWA 26.02.2014 09:55
smakowicie wygląda :)
Kejti 13.02.2014 10:43
Zapewne jest pyszne :-)
dorrota 05.02.2014 21:54
genialnie wygląda, a smakuje pewnie jeszcze lepiej
krokus 05.02.2014 17:47
Pysznie wygląda
paula99926 27.01.2014 00:24
na pewno pyszne:-)
as28 22.01.2014 13:24
mniam mniam
Iwona32 15.01.2014 10:55
fajne polecam
Aannkaa82 14.01.2014 19:56
Jak pięknie i równiuteńko ukrojone... nigdy mi się to nie udaje.. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat