Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto I:
-
jajko
2 szt -
margaryna
10 dag -
cukier
10 dag -
mąka
10 dag -
kakao
2 łyżki -
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki -
Ciasto II:
-
jajko
2 szt -
margaryna
10 dag -
cukier
10 dag -
mąka
10 dag -
mak
10 dag -
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki -
Ciasto III
-
jajko
2 szt -
margaryna
10 dag -
cukier
10 dag -
mąka
10 dag -
wiórki kokosowe
10 dag -
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki -
Ciasto IV:
-
jajko
2 szt -
margaryna
10 dag -
cukier
10 dag -
mąka
10 dag -
orzechy mielone
10 dag -
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki -
do przełożenia:
-
jabłka
1 kg -
brzoskwinie
1 kg -
woda
1/2 szkl -
cukier
5 łyżek -
galaretka brzoskwiniowa
2 szt
Przepis i sposób przygotowania Ciasto przekładane musem jabłkowo-brzoskwiniowym
Kroki postępowania
Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć na puch wraz z cukrem, ciągle ucierając dodać żółtka, mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st przez ok. 20 min.
Wierzch ciasta polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto wstawić do lodówki do następnego dnia, aby mus całkowicie zgęstniał, a ciasto zrobiło się miękkie.
Komentarze (59)
Załaduj więcej komentarzy (49)