Ciasto potrójnie czekoladowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • kakao

    3 łyżki
  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • masło

    150 g
  • żółtka

    2 sztuki
  • czekolada deserowa

    1/2 tabliczki (roztopiona)
  • kwaśna śmietana

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta

Masa czekoladowa

  • czekolada mleczna

    1 tabliczka
  • czekolada gorzka

    1 tabliczka
  • śmietana kremówka

    1 szklanka
  • likier kokosowy

    1 kieliszek
  • cukier brązowy

    2 łyżeczki
  • wiórki kokosowe

    1,5 łyżki

Polewa

  • czekolada mleczna

    1 tabliczka
  • czekolada deserowa

    1 tabliczka
  • śmietana kremówka

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać z kakao i solą. Dodać pokrojone masło i posiekać na grudki. Dodać cukier puder, żółtka, śmietanę i płynną czekoladę. Posiekać i zagnieść ciasto, delikatnie rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną tartą bułką formę o średnicy 26 cm. Przykryć ciasto pergaminem i wysypać grochem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut, następnie zdjąć pergamin z grochem i piec kolejne 10 minut. Ostudzić.
W kąpieli wodnej podgrzać kremówkę, dodać połamaną czekoladę i rozpuścić. Dodać likier i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać i tak przygotowaną masę wylać na ciasto. Ostudzić.
Oddzielnie roztopić czekoladę deserową i mleczną, do każdej dodając po 2 łyżki kremówki. Wylać na wierzch tarty, zamieszać tworząc marmurkowy wzór. Wstawić na noc do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat