Ciasto porzeczkowe z malinami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    8 szt
  • mąka

    8 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    8 łyżek

Oraz

  • serek mascarpone

    20 dag
  • śmietana kremowa 30%

    500 ml
  • żelatyna

    1 łyżeczka
  • czerwona porzeczka

    1/2 kg
  • konfitura z czarnej porzeczki

    1/2 słoika
  • herbata malinowa

    2 torebki
  • galaretka truskawkowa

    3 szt
  • maliny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto porzeczkowe z malinami foto
Białka ubić z cukrem dodać żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia . Biszkopt piec około 20-25 minut. Po ostygnięciu przekroić na pół.
Krok 2 - Ciasto porzeczkowe z malinami foto
Dwie torebki herbaty zalać 200ml wrzątku, ostudzić i nasączyć biszkopty.
Krok 3 - Ciasto porzeczkowe z malinami foto
Kremówkę ubić z cukrem
Krok 4 - Ciasto porzeczkowe z malinami foto
Następnie dodać serek mascarpone i utrzeć. 1/3 część masy włożyć do lodówki.
Krok 5 - Ciasto porzeczkowe z malinami foto
Porzeczki zmiksować i przetrzeć przez sito.
Krok 6 - Ciasto porzeczkowe z malinami foto
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i wymieszać z porzeczkami.
Krok 7 - Ciasto porzeczkowe z malinami foto
Mus porzeczkowy zmiksować ze śmietana z serkiem .
Krok 8 - Ciasto porzeczkowe z malinami foto
Tężejącą masę wykładam na nasączony biszkopt
Krok 9 - Ciasto porzeczkowe z malinami foto
Masę przykryć drugim biszkoptem , posmarować powidłami
Krok 10 - Ciasto porzeczkowe z malinami foto
Na powidła rozsmarować odłożoną śmietanę i ułożyć na niej maliny.
Krok 11 - Ciasto porzeczkowe z malinami foto
Maliny zalać tężejącymi galaretkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat