Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Ciasto porzeczkowe z kremem

Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko
8
mąka
1 szklanka
cukier
1 szklanka
proszek do pieczenia
2 łyzeczki
masa
śmietana 30%
1 l
Żelatyna wieprzowa Prymat
3 łyżki
Sklep Prymat
cukeir puder
0,5 szklanki
porzeczki czarne
2 szklanki
żelfix
3 lyżki
margaryna
0,5 kostki
mleko
4 łyżki
cukier
4 łyzki
kakao
4 łyżki
galaretka truskawkowa

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto porzeczkowe z kremem

Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać cukier cały czas miksując. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Wsypać przesitowaną mąkę i proszek do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut. Po ostudzeniu przeciąć na pół.
Porzeczki:
Porzeczki umyć i obrać z szypułek. Rozgotować je i wsypać żelfix. Ostudzić.
Masa:
Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Śmietanę ubić na pianę. Dodać cukier puder i zimną żelatynę. Zmiksować.
Polewa:
Margarynę na polewę rozpuścić z mlekiem, dodać kakao i cukier cały czas mieszając. Lekko przestudzić.
Galaretkę przygotować w połowie podanej ilości wody. Ostudzić.
Biszkopta posmarować masą, przyłożyć drugim biszkoptem, następnie rozsmarować porzeczki, a na nich masę. Na wierzchu zrobić wzorki polewą, a gdy zastygnie polać tężejącą galaretką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pati100015 03.10.2013 17:20
pyszne ciacho, ładnie się prezentuje
WiktoriaGotuje 03.10.2013 16:10
robię podobne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak