Ciasto porzeczkowe z kremem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jajka

    8
  • mąka

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyzeczki
  • masa

  • śmietana 30%

    1 l
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżki
  • cukeir puder

    0,5 szklanki
  • porzeczki czarne

    2 szklanki
  • żelfix

    3 lyżki
  • margaryna

    0,5 kostki
  • mleko

    4 łyżki
  • cukier

    4 łyzki
  • kakao

    4 łyżki
  • galaretka truskawkowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać cukier cały czas miksując. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Wsypać przesitowaną mąkę i proszek do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut. Po ostudzeniu przeciąć na pół.
Porzeczki:
Porzeczki umyć i obrać z szypułek. Rozgotować je i wsypać żelfix. Ostudzić.
Masa:
Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Śmietanę ubić na pianę. Dodać cukier puder i zimną żelatynę. Zmiksować.
Polewa:
Margarynę na polewę rozpuścić z mlekiem, dodać kakao i cukier cały czas mieszając. Lekko przestudzić.
Galaretkę przygotować w połowie podanej ilości wody. Ostudzić.
Biszkopta posmarować masą, przyłożyć drugim biszkoptem, następnie rozsmarować porzeczki, a na nich masę. Na wierzchu zrobić wzorki polewą, a gdy zastygnie polać tężejącą galaretką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pati100015 03.10.2013 17:20
pyszne ciacho, ładnie się prezentuje
WiktoriaGotuje 03.10.2013 16:10
robię podobne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat