Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto półkruche z marmoladą i pianą

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 150 gram
margaryna 80 gram
cukier 1/4 szklanki
cukier waniliowy 1/2 opakowania
proszek do pieczenia 1 płaskia łyżeczka
żółtko jajek 1
kwaśna śmietana 2 łyżki
marmolada 3-4 łyżki

Beza

białko 4
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1/2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto półkruche z marmoladą i pianą

Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę. Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtko i kwaśną śmietanę. Wszystko razem dokładnie zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy na 10 minut do zamrażalki, po czym wylepiamy dno tortownicy. Ciasto pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Na cieście rozsmarowujemy marmoladę. Z białek, cukru i cukru waniliowego ubijamy sztywną pianę. Następnie wykładamy ją na wierzch ciasta - marmoladę i pieczemy jeszcze ok. 20 minut w temp. 180 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak