Ciasto półkruche na paszteciki

Ciasto półkruche na paszteciki

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Przepis na najlepsze ciasto do pasztecików!  Koniecznie sprawdźcie!

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    30 dag
  • margaryna

    10 dag
  • żółtko surowe

    2 sztuki
  • śmietana

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto półkruche na paszteciki

Do mąki dodać margarynę i posiekać nożem. Dodać żółtka, szczyptę soli, śmietanę, jajko i zagnieść ciasto. Włożyć od lodówki na ok. 1 godzinę.

Wyjąc i rozwałkować, formując prostokąt ok. 30x10 cm.

Dowolne nadzienie wyłożyć na cieszcie w kształt wałeczka wzdłuż dłuższego boku po czym zwinąć i pokroić w zgrabne romby ok. 4-5 cm.

Gotowe paszteciki posmarować jajkiem, można posypać kminkiem i wstawić do gorącego piekarnika (ok. 180 stopni, 20-25 minut).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

ajres 02.07.2012 19:44
pyszne
caroline1983 29.06.2011 15:18
Uwielbiam takie paszteciki :)
Elżbieta17 21.06.2011 14:10
Muszą być pyszne:)
Małgorzata106 30.05.2011 21:00
pycha
ben-ka 08.01.2011 17:39
Warto skorzystać z dobrego przepisu:)
Smakosz6 20.12.2010 08:39
mniam
Mati13 19.12.2010 11:42
super:)
ewasylwia 10.11.2010 09:54
napewno wypróbuję
Mysiunia 28.09.2010 20:51
Twoje paszteciki wyglądają wspaniale! :) aż ma sie ochote zjesc :)
borgia 28.09.2010 18:33
Oj znowu niespodzianka. Idę napisać do Doradcy, bo przesyt zdjęć jest niewskazany.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat