Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
30 dag -
margaryna
10 dag -
żółtko surowe
2 sztuki -
śmietana
2 łyżki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
jajko
1 sztuka
Przepis i sposób przygotowania Ciasto półkruche na paszteciki
Do mąki dodać margarynę i posiekać nożem. Dodać żółtka, szczyptę soli, śmietanę, jajko i zagnieść ciasto. Włożyć od lodówki na ok. 1 godzinę.
Wyjąc i rozwałkować, formując prostokąt ok. 30x10 cm.
Dowolne nadzienie wyłożyć na cieszcie w kształt wałeczka wzdłuż dłuższego boku po czym zwinąć i pokroić w zgrabne romby ok. 4-5 cm.
Gotowe paszteciki posmarować jajkiem, można posypać kminkiem i wstawić do gorącego piekarnika (ok. 180 stopni, 20-25 minut).
Komentarze (12)
Załaduj więcej komentarzy (2)