Ciasto półkruche na paszteciki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    30 dag
  • margaryna

    10 dag
  • żółtko surowe

    2
  • śmietana

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia łyżka

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do mąki dodac margharyne i posiekac nożem, dodac żółtka i osolic. Dodac śmietane całe jajko i zagniesc ciasto, po czym nalezy je wstawic do lodówki na ok 1 godzine. Wyjmujemy i wałkujemy, formując prostokąt ok 30x10cm. dowolne nadzienie nakladamy na ciescie w kształ wałeczka wzdłuż dłuższego boku po czym zwijamy i kroimy w zgrabne romby ok 4-5 cm. Przyugotowane paszteciki smarujemy jajkiem, można posypac kimnkiem jesli ktos lubi i wstawiamy do gorącego piekarnika.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ajres 02.07.2012 19:44
pyszne
caroline1983 29.06.2011 15:18
Uwielbiam takie paszteciki :)
Elżbieta17 21.06.2011 14:10
Muszą być pyszne:)
Małgorzata106 30.05.2011 21:00
pycha
ben-ka 08.01.2011 17:39
Warto skorzystać z dobrego przepisu:)
Smakosz6 20.12.2010 08:39
mniam
Mati13 19.12.2010 11:42
super:)
ewasylwia 10.11.2010 09:54
napewno wypróbuję
Mysiunia 28.09.2010 20:51
Twoje paszteciki wyglądają wspaniale! :) aż ma sie ochote zjesc :)
borgia 28.09.2010 18:33
Oj znowu niespodzianka. Idę napisać do Doradcy, bo przesyt zdjęć jest niewskazany.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat