Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto podwójnie cytrynowe z brzoskwiniami
2. Krem cytrynowy: Wycisnąć sok z cytryn. Do soku wlać wodę. Odlać ok. pół szklanki a resztę zagotować z cukrem. W odlanej wodzie z sokiem rozprowadzić budynie i wymieszać. Gdy masa się zagotuje i cukier rozpuści, wlać mieszankę budyniową. Mieszać do powstania gęstego budyniu (w zasadzie bliżej mu będzie do kisielu). Ostudzić. Masło rozetrzeć mikserem na puch, dodawać stopniowo wystudzony budyń i dokładnie razem zmiksować.
3. Cytrynowa pianka: Brzoskwinie odsączyć z soku i pokroić w kostkę. Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ostudzoną galaretkę wlać do śmietanki i dokładnie połączyć. Do masy wsypać brzoskwinie i delikatnie wymieszać.
4. Na biszkopt wyłożyć krem cytrynowy. Na kremie poukładać herbatniki a na nie wyłożyć piankę cytrynową. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Smacznego :)