Ciasto pijana śliwka z czekoladową polewą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Przepis na popularne, lubiane przez dorosłych ciasto "pijana śliwka" na ciemnym biszkopcie, z kremem budyniowym i namoczonymi w alkoholu śliwkami. Wypróbuj!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    5 sztuk
  • cukier

    0.75 szklanki
  • mąka pszenna

    0.75 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    0.25 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka kopiasta
  • kakao

    2 łyżki

Masa budyniowa

  • cukier

    0.75 szklanki
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • mleko

    0.5 litra
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat

    1 opakowanie
  • masło

    250 gramów

Pijane śliwki

  • śliwki suszone

    400 gramów
  • woda

    0.75 szklanki
  • cukier

    2 łyżki
  • alkohol

    1 szklanka

Polewa

  • czekolada gorzka

    2 opakowania
  • mleko

    4 łyżki
  • masło

    100 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pijane śliwki:

Gotujemy syrop z wody i cukru, do którego wkładamy śliwki i gotujemy na lekkim ogniu przez około 5-7 minut. Żeby były miękkie, ale nie rozgotowały się, trzeba je odcedzić i ostudzić. Zalać śliwki wybranym alkoholem (mogą wchłonąć nawet szklankę). Robimy to najlepiej poprzedniego dnia przed wykonaniem ciasta (czyli na 8-12 godzin przed).

Biszkopt:
białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier, żółtka i ubijamy na sztywno. Dodać mąki i kakao wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wlać do formy wyłożonej papierem i piec w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut.

Krem budyniowy:
1.5 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka dodać żółtka, budyń i obie mąki. Dokładnie zmiksować i wlać do gotującego się mleka, energicznie mieszać i ugotować budyń. Gdy ostygnie połączyć z utartym masłem.

Składanie:

Na biszkopt nałożyć krem budyniowy, a następnie układać śliwki - jedną przy drugiej - i wstawić do lodówki.

Polewa:

Składniki polewy rozgrzać na parze, dobrze rozmieszać. Wystudzoną polewę wylać na śliwki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (102)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
piotrektort 04.09.2017 11:08
pijana wiśnie jadłem w http://www.cukiernie-torty-ciasta.pl pycha...
Justyna Jussstiii 03.05.2017 21:59
super pomysł
as28 03.05.2017 15:23
jeszcze takiego nie jadłam , super przepis
Jolanta40 17.04.2017 16:55
smakowite ciacho :)
cookingangelika 15.02.2017 10:56
ciekawy pomysł na cisto
Laila2786 11.02.2017 15:17
jakie boskie, uwielbiam takie
Bożena Matuszczyk 24.01.2017 10:08
Smakowite i kuszące ;)
marta1371 08.01.2017 14:27
Pyszne ciasto, warte wypróbowania
Konczi 03.01.2017 22:49
pysznie :)
Jolanta40 13.12.2016 20:05
pyszne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat