Ciasto pijana śliwka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jajka

    5 szt
  • cukier

    3/4 szkl
  • mąka pszenna

    3/4 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1/4 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka kopiasta
  • kakao

    2 łyżki
  • Masa budyniowa:

  • cukier

    3/4 szkl
  • żółtka

    3 szt
  • mleko

    0,5 l
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • budyń śmietankowy

    1 szt
  • Cukier z prawdziwą wanilią do ciast i deserów Prymat

    1 szt
  • masło

    25 dkg
  • śliwki suszone

    40 dkg
  • czekolada gorzka

    2 szt
  • mleko

    4 łyżki
  • masło

    10 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gotujemy syrop z 3/4 szklanki wody i 2 łyżek cukru do którego wkładamy śliwki i gotujemy na lekkim ogniu przez 5-7 min. Żeby były miękkie, ale nie rozgotowały się, odcedzić i ostudzić. Zalać śliwki alkoholem (mogą wchłonąć nawet szklankę). Robimy to najlepiej poprzedniego dnia przed wykonaniem ciasta (8-12h).
Biszkopt:
białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier, żółtka i ubijamy na sztywno. Dodać mąki i kakao wymieszane z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do formy wyłożonej papierem i upiec w temp. 160 st 30 min.
Krem budyniowy:
1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka dać żółtka, budyń, obie mąki dokładnie rozmiksować i wlać do gotującego się mleka, energicznie mieszać i ugotować budyń. Gdy ostygnie połączyć z utartym masłem .
Na biszkopt nałożyć krem budyniowy, a następnie poukładać jedną przy drugiej śliwkę i wstawić do lodówki. Składniki polewy rozgrzać na parze, dobrze rozmieszać. Wystudzoną polewę wylać na śliwki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (102)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
piotrektort 04.09.2017 11:08
pijana wiśnie jadłem w http://www.cukiernie-torty-ciasta.pl pycha...
Justyna Jussstiii 03.05.2017 21:59
super pomysł
as28 03.05.2017 15:23
jeszcze takiego nie jadłam , super przepis
Jolanta40 17.04.2017 16:55
smakowite ciacho :)
cookingangelika 15.02.2017 10:56
ciekawy pomysł na cisto
Laila2786 11.02.2017 15:17
jakie boskie, uwielbiam takie
Bożena Matuszczyk 24.01.2017 10:08
Smakowite i kuszące ;)
marta1371 08.01.2017 14:27
Pyszne ciasto, warte wypróbowania
Konczi 03.01.2017 22:49
pysznie :)
Jolanta40 13.12.2016 20:05
pyszne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat