Ciasto pijak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    5
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka

    1 szklanka
  • olej

    8 łyżek
  • woda

    3 łyżki
  • kakao

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • rodzynki

    400 dag.
  • alkohol

  • gorzka czekolada

    3 tabliczki
  • margaryna

    0,5 kostki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto pijak foto
Rodzynki zalać alkoholem, odstawić na 12 godzin.
Krok 2 - Ciasto pijak foto
Białka ubić z cukrem dodać żółtka i mąkę.
Krok 3 - Ciasto pijak foto
Do wymieszanej masy dodać olej i wodę.
Krok 4 - Ciasto pijak foto
Następnie dodać kakao i wodę. Wyrobić jednolitą masę, piec przez około 30 minut w 180 stopniach.
Krok 5 - Ciasto pijak foto
Czekolady rozpuścić z margaryną, dodać odsączone rodzynki. Wyłożyć na biszkopt.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat