Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto piernikowe z gruszką
Miękkie masło utrzeć z cukrem.
Żółtka oddzielić od białek i dodawać stopniowo cały czas ucierając aż powstanie puszysty krem.
Mąkę zmieszać z kakao, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia.
Wsypać do masy żółtkowej i zmiksować wszystko razem na wolnych obrotach.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i łyżką delikatnie wymieszać.
Niedużą (24×28) prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać do niej ciasto, wyrównać.
Gruszki obrać, każdą podzielić na 4 części, usunąć gniazda z nasionami i skropić sokiem z cytryny.
Ułożyć na cieście, najlepiej w dwóch rzędach.
Wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika.
Piec ok. 50 min. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.