Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto piernikowe dojrzewające

5.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód płynny
400 g
melasa
100 g
olej kokosowy
50 g
smalec
200 g
jajko
3 duże
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Soda oczyszczona Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
cukier kryształ
1,5 szkl.
Cynamon mielony Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
goździki mielone
pełna łyżeczka
Sklep Prymat
Imbir mielony Prymat
2 łyżki
mleko
125 ml
mąka krupczatka
100 g
mąka kukurydziana
50 g
mąka pszenna pełnoziarnista
150 g
mąka pszenna typ 500
250 g
mąka pszenna typ 650
400 g
otręby owsiane
50 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
2-3 łyżki
Sklep Prymat

Porada

Z tak przygotowanego ciasta można upiec zarówno piernik przekładany, jak i drobne pierniczki.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto piernikowe dojrzewające

Kroki postępowania

1
Do miski wlać płynny miód, wbić jajka, dodać sól i zmiksować na jednolitą masę.
Krok 1 - Ciasto piernikowe dojrzewające foto
2
Wsypać cukier i miksować do częściowego rozpuszczenia.
Krok 2 - Ciasto piernikowe dojrzewające foto
3
Melasę połączyć ze stopionym smalcem i mlekiem, wymieszać i wlać do masy miodowej.
Krok 3 - Ciasto piernikowe dojrzewające foto
4
Dodać miękki tłuszcz kokosowy.
Krok 4 - Ciasto piernikowe dojrzewające foto
5
Mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Krok 5 - Ciasto piernikowe dojrzewające foto
6
Dosypać spulchniacz i przyprawy - sodę oczyszczoną, mielone goździki, cynamon, imbir oraz ulubioną mieszankę przypraw piernikowych (ja używam domowej).
Krok 6 - Ciasto piernikowe dojrzewające foto
7
Dosypać wymieszane mąki oraz otręby owsiane - mieszać do uzyskania jednolitego ciasta.
Krok 7 - Ciasto piernikowe dojrzewające foto
8
Gotowe ciasto piernikowe przełożyc do szczelnie zamykanego pojemnika, zamknąć i włożyć do lodówki na 4-6 tygodni.
Im dłużej ciasto dojrzewa, tym jest znaczniejsze i pulchniejsze.
Krok 8 - Ciasto piernikowe dojrzewające foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olaf*71 15.11.2015 15:32
a z połowy proporcji ile wyjdzie?
jola91 14.11.2015 21:15
To już pora na nie :D Bardzo lubię taki piernik, choć sama jeszcze nie robiłam
mileneczka5 14.11.2015 17:12
świetne -takie pierniki sa najlepsze:)
Motorek 14.11.2015 15:09
super ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak