Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Pani boróweczka

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na biszkopt

jajko 5
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier kryształ 1 szklanka

Składniki masa borówkowa

borówki 40 dag
galaretki malinowe 2 opakowania
woda 450 ml

Składniki masa czekoladowa

bita śmietana 1 opakowanie
kakao 1.5 łyżki
cukier kryształ 1 łyżka
mleko 2% 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Pani boróweczka

Wykonanie biszkoptu :
Oddzielamy białka od żółtek . Białka ubijamy na sztywno. Po ubiciu białek na sztywno dodajemy powoli cukier oraz żółtka. Pod koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.Gotową masę wylać na posmarowaną formę i wstawić do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 168-180 stopni.

Wykonanie masy borówkowej :
Nastawiamy wodę , wodę gotujemy do wrzenia. Następnie dodajemy borówki i mieszamy pod koniec dodajemy borówki i czekamy aż całość ostygnie . Później dajemy do zamrażalki na około 25-35 minut do stężenia.

Wykonanie masy czekoladowej :
Bitą śmietanę ubijamy według instrukcji na opakowaniu pod koniec dodajemy kakao .

Przełożenie placka :
Biszkopt dzielimy na dwie części : na jedną część dajemy masę borówkową i przykrywamy drugą częścią biszkoptu . Następnie górę smarujemy masą czekoladową .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 31.05.2015 14:40
fajne ciacho
Zdzisław 31.05.2015 09:35
takie słodkości bardzo lubię
marenka 30.05.2015 17:14
fajne ciasteczko...;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak