Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Pani boróweczka
Oddzielamy białka od żółtek . Białka ubijamy na sztywno. Po ubiciu białek na sztywno dodajemy powoli cukier oraz żółtka. Pod koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.Gotową masę wylać na posmarowaną formę i wstawić do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 168-180 stopni.
Wykonanie masy borówkowej :
Nastawiamy wodę , wodę gotujemy do wrzenia. Następnie dodajemy borówki i mieszamy pod koniec dodajemy borówki i czekamy aż całość ostygnie . Później dajemy do zamrażalki na około 25-35 minut do stężenia.
Wykonanie masy czekoladowej :
Bitą śmietanę ubijamy według instrukcji na opakowaniu pod koniec dodajemy kakao .
Przełożenie placka :
Biszkopt dzielimy na dwie części : na jedną część dajemy masę borówkową i przykrywamy drugą częścią biszkoptu . Następnie górę smarujemy masą czekoladową .