Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto owocowe z pianką

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 i 1/2 szklanki
cukier 1 szklanka
margaryna 13 dag
jaja 3 szt.
mleko 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
bita śmietana 2 szt.
galaretka owoce leśne 1 szt.
owoce leśne 50 dag
jeżyny 50 dag
borówki 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto owocowe z pianką

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem i połączyć z żółtkami, cały czas ucierając dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. W trakcie ucierania wlać mleko i sztywno ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać z ciastem i wlać do formy wyłożonej pergaminem. Na powierzchni ułożyć owoce lekko je wciskając i piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni.

Galaretki rozpuścić w pół l gorącej wody, ostudzić i wymieszać z ubitymi na mleku śnieżkami (według opisu na opakowaniu). Wylać pianę na upieczony i wystudzony placek i przenieść w chłodne miejsce. Owoce możemy zmienić na inne sezonowe wraz z galaretkami stosownymi do owoców.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

everay 06.01.2014 18:03
świetne kolory
Andrzej8 06.01.2014 16:59
super ciastko
idealme 06.01.2014 15:04
mniam pycha! :))
Iwona32 06.01.2014 14:42
świetne ciastko, chętnie takie zrobię :)
Katarzyna34 06.01.2014 14:21
świetne ciasteczko
babajaga1969 06.01.2014 14:04
smaczny, piękny kolor
Rycerz
Rycerz 06.01.2014 13:55
Ciekawy przepis
Konczi 06.01.2014 13:52
smaczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak