Ciasto ,,orzeszek''

Ciasto ,,orzeszek''

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszne ciasto z orzechami i kajmakiem, idealne z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam na podwieczorek lub dla gości.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • masło lub margaryna

    25 dag
  • jajka

    2 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka tortowa

    50 dag
  • miód prawdziwy

    5 łyżek
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka

Karmel:

  • cukier

    5 łyżek
  • miód prawdziwy

    3 łyżki
  • orzechy włoskie siekane

    1 szklanka
  • masło lub margaryna

    10 dag

Krem:

  • mleko

    2 szklanki
  • budyń waniliowy

    2 sztuki
  • masło lub margaryna

    25 dag
  • cukier puder

    2 łyżki

Dodatkowo:

  • masa kajmakowa

    1 puszka
  • mąka pszenna

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie równe części.

2. Karmel: Wszystkie składniki na karmel przekładamy do garnka, zagotowujemy cały czas mieszając. Następnie lekko studzimy. Karmel powinien być ciepły, ale nie gorący.

3. Do pieczenia: Każdą część ciasta osobno wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykładamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 35 cm x 24 cm, nakłuwamy je widelcem. Na jedne ciasto wykładamy równomiernie ciepły karmel.

4. Pieczenie: Ciasta pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone dokładnie studzimy.

5. Krem: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego wlewamy te rozpuszczone i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Ugotowany budyń dokładnie studzimy. Masło lub margaryn ucieramy z cukrem pudrem na puszystość, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i dokładnie ucieramy.

6. Przekładanie: Na placek bez karmelu rozsmarowujemy krem budyniowy, na krem budyniowy rozsmarowujemy kajmak, a na kajmak kładziemy placek z orzechami.

7. Podanie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 35 cm x 24 cm. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Ciasto można pokroić na około 30 kawałków. Puszka kajmaku 40 dag. Soda kopiasta łyżeczka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

02.01.2019 11:26
Pyszne i smakowite ciach;)

Babeczka35

02.01.2019 21:23
Dziękuję :)

bietka

02.01.2019 10:22
Pyszne ciacho, robię podobne i nazywa się snickers, pychotka :)

bietka

03.01.2019 12:48
Orzeszek nawet bardziej mi się podoba :)

Babeczka35

02.01.2019 21:23
Zam taką nazwę, ja swoje nazwałam orzeszek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat