Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowo - marchewkowe z cynamonem
Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem pudrem i cukrem z cynamonem na gładką, puszystą masę.
Do puszystej masy dodajemy obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, mielone orzechy laskowe, cynamon, bułkę tartą i na koniec ubite na sztywno ze szczyptą soli białka.
Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki średniej wielkości.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 - 60 minut.
W między czasie przygotować masę śmietanową;
Śmietanę 30% mocno schłodzoną ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodając pod koniec ubijania śmietan fixy.
Polewa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany 30 %. lub mleka.
Po upieczeniu i wystudzeniu na cieście rozłożyć masę śmietanową, wierzch oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Udekorować orzechami laskowymi.