Ciasto orzechowo - marchewkowe z cynamonem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto, które dzisiaj polecam jest ciastem smacznym, wilgotnym, kuszącym no i bardzo sytym. Dodatek cynamonu wzbogacił smak ciasta dodając mu pikanterii. Podczas pieczenia zapach roznosi się po całym mieszkaniu, a po upieczeniu zjadając jeden kawałek sięgamy po drugi.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Potrzebne składniki;

  • orzechy laskowe mielone

    200 g
  • jajka

    3 szt.
  • cukier puder

    200 g
  • marchewka

    300 g
  • cukier z cynamonem

    2 łyżeczki
  • cynamon Prymat

    2 łyżeczki
  • bułka tarta

    50 g

Dodatkowo:

  • tłuszcz do formy

    2 duże łyż.
  • bułka tarta

    2 duże łyż.

Masa śmietanowa:

  • śmietana 30%

    400 ml
  • cukier puder

    2 duże łyż.
  • śmietan fix

    2 opakowania

Polewa:

  • czekolada mleczna

    100 g
  • śmietana kremowa 30%

    20 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem pudrem i cukrem z cynamonem na gładką, puszystą masę.
Do puszystej masy dodajemy obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, mielone orzechy laskowe, cynamon, bułkę tartą i na koniec ubite na sztywno ze szczyptą soli białka.

Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki średniej wielkości.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 - 60 minut.

W między czasie przygotować masę śmietanową;
Śmietanę 30% mocno schłodzoną ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodając pod koniec ubijania śmietan fixy.

Polewa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany 30 %. lub mleka.

Po upieczeniu i wystudzeniu na cieście rozłożyć masę śmietanową, wierzch oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Udekorować orzechami laskowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 18.11.2019 09:37
Bardzo smaczne ciasto :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat