Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Potrzebne składniki;
-
orzechy laskowe mielone
200 g -
jajko
3 szt. -
cukier puder
200 g -
marchewka
300 g -
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat
2 łyżeczki -
cynamon Prymat
2 łyżeczki -
Bułka tarta klasyczna Prymat
50 g
Dodatkowo:
-
tłuszcz do formy
2 duże łyż. -
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 duże łyż.
Masa śmietanowa:
-
śmietana 30%
400 ml -
cukier puder
2 duże łyż. -
śmietan fix
2 opakowania
Polewa:
-
czekolada mleczna
100 g -
śmietana kremowa 30%
20 ml
Sposób przygotowania
Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem pudrem i cukrem z cynamonem na gładką, puszystą masę.
Do puszystej masy dodajemy obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, mielone orzechy laskowe, cynamon, bułkę tartą i na koniec ubite na sztywno ze szczyptą soli białka.
Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki średniej wielkości.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 - 60 minut.
W między czasie przygotować masę śmietanową;
Śmietanę 30% mocno schłodzoną ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodając pod koniec ubijania śmietan fixy.
Polewa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany 30 %. lub mleka.
Po upieczeniu i wystudzeniu na cieście rozłożyć masę śmietanową, wierzch oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Udekorować orzechami laskowymi.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się