Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto orzechowo-czekoloadowo-kawowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzechy włoskie 150 gram
orzechy laskowe 100 gram
kawa rozpuszczalna 1 gram
mąka pszenna 75 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 6 szt
mleko 3,2% 500 ml
czekolada mleczna 160 gram
śmietana 30% 500 ml
budyń śmietankowy 1 op
masło 450 gram

Porada

Najlepiej żeby ciasto postało kilka godzin w lodówce.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowo-czekoloadowo-kawowe

Mąkę i proszek łączymy ze sobą w kubeczku i przesiewamy. Czekolade roztapiamy w garnuszku na kąpieli wodnej. 200 g masła ubijamy na piękną gładką mase , dodajemy roztopioną czekolade, cukier, , męke z proszkiem do pieczenia , trzy cale jajka i trzy żłótka oraz z trzech kolejnych jajek ubijamy sztywną piane z samych bialek i dodajemy do masy , ktora mamy juz gotowa. Blaszkę smarujemy maslem i obsypujemy mąką. Wlewamy mase i do pieca na 45 minut na 190 * C . W tym czasie gdy ciasto sie piecze. My ubijamy masło 250 g , z masłem. Gotujemy budyn wd. zalecen na opakowaniu. Studzimy go i dodajemy do ubitego masła , wrzucamy całe orzechy i kawe. Mamy gotowy krem (orzechowo-kawowy) Gdy ciasto sie upiecze , wyciagamy je i czekamy aż blacha wystygnie , rozcinamy ciasto , pol masy wkladamy miedzy ciasto i skladamy je . Reszta dekorujemy je w kolo i góre , mozemy je delikatnie popruszyć na krem kawą rozpuszczalna i jak nam zostalo odrobine czekolady to robimy wzorek.. Ciato pyszne i gotowe do spożycia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak