Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto orzechowiec

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto: mąka 30 dag
cukier puder 15 dag
żółtko jajek 3 szt
cukier 2 łyżka
mleko 0,5 litr
masło 20 dag
miód gryczany 3 łyżka
masło 75 g
białko 1 szt
masa 25 dag
orzechy włoskie 25 dag
Krem: 1 szt
budyń śmietankowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowiec

Ciasto: mąkę posiekać z masłem, dodać cukier i żółtka. Wyrobić ciasto. Włożyć je do woreczka i umieścić w lodówce na 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować, wylepić formę. Posmarować roztrzepanym białkiem i piec w 180 stopniach przez 15 minut. Wystudzić
Krem: ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Masło wyjąć najlepiej 3 godziny wcześniej, żeby było miękkie. Utrzeć je na puzystą masę. Dodawać po łyżce budyniu cały czas miksując. Gotowy krem włożyć do lodówki.
Masa: orzechy lekko posiekać. Masło rozpuścić w rondelku. Zdjąć z ognia, dodać miód i orzechy. Dokładnie wymieszać.
Na wystudzonym cieście rozsmarować krem i rozłożyć orzechy. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 01.11.2013 06:49
fajnie wyglada
mariel78 31.10.2013 20:56
bardzo smaczne
Pomocnik 31.10.2013 17:46
Super ciasto
Sroczka 31.10.2013 17:04
Chciałabym zjeść kawałeczek takiego ciasta.
Lis 31.10.2013 12:45
Pyszne takie ciasto:)
sanielcia 31.10.2013 12:03
bardzo fajny przepis
Melania 31.10.2013 09:56
Bardzo lubię orzechy pod każdą postacią :)
Margaretkaw 31.10.2013 09:51
Delicje, normalnie zjadłabym z pół blachy ;)
Ewa 31.10.2013 09:43
Uwielbiam wszystko, co zawiera orzechy :) . Pyszna słodkość!
Cranberry 31.10.2013 09:35
pyszne ciacho
jussta 31.10.2013 09:21
W sam raz do kawusi
Aleksandra/Olcia 31.10.2013 09:19
apetyczne ciasto lubię orzechowca

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak