Ciasto " Niebo "

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    1/2 kg + naddatek
  • żółtko jajek

    4 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • margaryna

    1 kostka
  • cukier

    3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Masa orzechowa

  • orzechy włoskie

    25 dag
  • mleko

    1 szklanka
  • masło

    25 dag
  • cukier puder

    20 dag

Masa jabłkowa

  • jabłka

    75 dag
  • galaretka wiśniowa

    1 opakowanie
  • Kwas cytrynowy Prymat

  • cukier

    20 dag

Polewa

  • masło

    3 łyżki
  • cukier puder

    3 łyżki
  • mleko

    3 łyżki
  • kakao

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto " Niebo " foto
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z zimnym masłem. Żółtka i jedno jajko utrzeć z cukrem na puszystą pianę. Wlać do mąki i zarobić ciasto. Podzielić na dwie równe części i upiec dwa placki. Ciasto można zawinąć w folię spożywczą i przed pieczeniem włożyć na 30 min.-1 godz. do lodówki.
Krok 2 - Ciasto " Niebo " foto
Obie połówki ciasta rozwałkować na kształt prostokąta (podsypując mąką) i za pomącą wałka przenieść na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 160°C przez ok. 15 minut. Forma: 24x40.
Krok 3 - Ciasto " Niebo " foto
Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier i na czubku łyżeczki kwasku cytrynowego, gotować przez ok. 10-15 minut mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia i wsypać galaretkę wiśniową. Dokładnie wymieszać. Na kruchy placek wyłożyć ciepłą masę jabłkową, przykryć drugim kruchym blatem.
Krok 4 - Ciasto " Niebo " foto
Kolejno posmarować masą orzechową i wylać polewę. Masa orzechowa: Orzechy zmielić w blenderze lub drobno pokroić. Zalać gorącym mlekiem na 15 min. Odcedzić na sitku. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, a kiedy orzechy ostygną dodać do masy i dokładnie połączyć wszystkie składniki. Polewę przygotować roztapiając podane składniki. Polać masę orzechową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 17.04.2015 12:53
ciekawe czy smakuje "niebiańsko"
Anna169Hosz 15.04.2015 10:30
Na pewno pyszne.
RenataZ-et 15.04.2015 08:49
wygląda super!
AgaS10 14.04.2015 23:34
Super ciacho:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat