Ciasto na szybko, czyli z jabłkami i budyniem :)

Ciasto na szybko, czyli z jabłkami i budyniem :)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jaja

    4 szt
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1 szklanka
  • margaryna

    250 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Masa budyniowa

  • budyń waniliowy

    3 szt
  • mleko 2 %

    1 l
  • cukier drobny

    1/3 szklanki

Owoce

  • jabłka

    4-5 st
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto na szybko, czyli z jabłkami i budyniem :) foto
Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem.
Krok 2 - Ciasto na szybko, czyli z jabłkami i budyniem :) foto
Do masy dodać obie mąki i proszek do pieczenia, zmiksować.
Krok 3 - Ciasto na szybko, czyli z jabłkami i budyniem :) foto
Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę i wymieszać.
Krok 4 - Ciasto na szybko, czyli z jabłkami i budyniem :) foto
Do wysmarowanej blachy przełożyć połowę ciasta i poukładać ćwiartki obranych jabłek.
Krok 5 - Ciasto na szybko, czyli z jabłkami i budyniem :) foto
Na mleku ugotować budynie z dodatkiem cukru i gorącym zalać jabłka.
Krok 6 - Ciasto na szybko, czyli z jabłkami i budyniem :) foto
Rozłożyć pozostałe ciasto i wsadzić do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika.
Krok 7 - Ciasto na szybko, czyli z jabłkami i budyniem :) foto
Piec przez ok. 45-50 min.
SMACZNEGO!
Malinka
Blachę dobrze jest wyłożyć papierem do pieczenia lub po upieczeniu od razu wyciągnąć ciasto z blachy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Luki

30.12.2014 09:20
poproszę kawałek

anemon

29.12.2014 22:57
Jak ciasto z jabłkami, to wiadomo, że pyszne.

Alex_M

29.12.2014 21:23
fajne i szybkie :)

Krzysztof15

29.12.2014 19:41
pyszne ciasto

olkaaa

29.12.2014 19:34
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat