Ciasto na maślance z truskawkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    350 gram
  • cukier

    220 gram
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczka
  • maślanka

    240 mililitr
  • olej

    120 mililitr
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • truskawki

    400 gram
  • cukier puder

    1 łyżka
  • jajko

    3 duże
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto na maślance z truskawkami foto
Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Mąkę z proszkiem przesiać. Do jajek dodać szczyptę soli. Ubijać na szybkich obrotach. Kiedy jajka zaczną powiększać swoją objętość stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Kiedy masa stanie się puszysta dodać olej i zmiksować. Nie przerywając ubijania dodawać naprzemiennie maślankę i mąkę z proszkiem. Ciasto przelać do formy (24x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 2 - Ciasto na maślance z truskawkami foto
Na wierzchu ciasta poukładać połówki truskawek.
Krok 3 - Ciasto na maślance z truskawkami foto
Ciasto piec w 180 stopniach przez około 55 minut, do suchego patyczka. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Rady: Aby ciasto na maślance (kefirze, mleku czy jogurcie) nie wyszło z zakalcem wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Warto przez 30 minut pieczenia ustawić grzanie na dolną grzałkę, a przed końcem pieczenia włączyć grzanie góra-dół, aby ciasto ładnie się zarumieniło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
EmciaPichci 07.02.2014 07:04
uwielbiam takie ciasta :) są idealne na kazdy weekend :)
Monika58 30.06.2013 15:32
apetyczne i zdrowe
Mira85 30.06.2013 12:32
musi być pyszne
Habibi 30.06.2013 11:56
to jest bardzo uniwersalne ciasto :) od wielu lat jest u nas często robione z przeróżnymi dodatkami :) ostatnio oczywiście królują truskawki :)))
IwonaDD 30.06.2013 10:23
pychota!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat