Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na kakaowym spodzie z kremem i jogurtową galaretką

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 300 g
margaryna 150 g
cukier szklanka
jajko
żółtka jaj 2
proszek do pieczenia łyżeczka
kakao 2,5 łyżki
Krem:
mleko 3 szklanki
jajko 4
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cappucinoco 4 łyżki
cukier 3/4 szklanki
wierzch
jogurt jagodowy 300 ml
galaretki malinowe 2 opakowania
rozcieńczony sok z malin 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na kakaowym spodzie z kremem i jogurtową galaretką

Zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części z których każdą rozwałkowujemy na kształt prostokątnej blaszki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na spód rozkładamy porcję ciasta. Smarujemy konfiturą i przykrywamy drugim płatem ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 180 stopni pieczemy około 20-25 minut. Studzimy.

2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Szklankę mleka dokładnie miksujemy z mąką pszenną i ziemniaczaną, cappuccino i jajkami. Wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy aż powstanie gęsta, gładka masa. Chwilę studzimy i ciepły krem wykładamy na upieczone ciasto.

Gdy krem wystygnie: Sok malinowy zagotowujemy i wsypujemy zawartość obu opakowań z galaretką. Dokładnie mieszamy aż się rozpuszczą. Gdy przestygną wlewamy do jogurtu i miksujemy.Masę wylewamy powoli na warstwie kremu i wstawiamy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika1968 23.09.2012 12:59
Ciekawe :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak