Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto mocno orzechowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
białko 6 szt
cukier 15 dkg
mąka 20 dkg
olej 0.5 szklanki
proszek do pieczenia łyżeczka
kakao 1.5 łyżki
krem orzechowy
jajko 3 szt
margaryna 25 dkg
cukier 0.5 szklanki
wódka 0.5 kieliszek
orzechy włoskie 3/4 mielone
orzechy włoskie 8 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto mocno orzechowe

Ciasto:
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dodajemy resztą suchych składników, orzechy oraz olej. Wlewamy ciasto do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy pół godz w 180 stopniach.

Krem:
Jajka ubijamy w kąpieli wodnej z cukrem, margarynę ucieramy osobno na puszystą masę. Dodajemy masę jajeczną do margaryny. Na końcu dodajemy orzechy oraz spirytus. Kremem przekładamy ciasto (przekrojone wzdłuż na pół). Dekorujemy jak chcemy ja oblałam ciasto polewą czekoladową i posypałam zmielonymi orzechami.

Ciasto dajemy na ok godzinę do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cranberry 18.02.2014 07:48
pyszne ciacho :)
Alex_M 12.12.2013 09:30
musi byc smaczne
fotoviderek 09.11.2013 09:58
Lubię takie ciacha :)
sanielcia 03.11.2013 13:38
pyszne takie ciacho
Marta1986 03.11.2013 13:15
ale pyszności:-)
Lis 03.11.2013 12:50
Smacznie się zapowiada:)
Renata9 03.11.2013 12:21
bardzo smaczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak