Ciasto miodowe z szachownicą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto miodowe:

  • mąka

    3 szklanki
  • jajka

    3
  • margaryna

    0,5 kostki
  • miód

    3 łyżki
  • cukier

    0,5 szklanki
  • soda oczyszczona

    3 łyżeczki
  • szachownica:

  • jajka

    4
  • mąka

    5 łyżek
  • cukier

    5 łyżek
  • kakao

    1 łyżka
  • wiórki kokosowe

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • masa

  • masło

    1 kostka
  • budyń waniliowy

    1
  • mleko

    0,5 l
  • cukier

    2 łyżki
  • Polewa:

  • margaryna

    0,5 kostki
  • mleko

    4 łyzki
  • cukier

    4 łyzki
  • kakao

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto miodowe:
Mąkę przesitować, dodać cukier i sodę. Wymieszać. Margarynę posiekać z jajkami i miodem. Dodać do suchych składników i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą z nich upiec osobno w 180 stopniach.
Szachownica:
Białka ubić na pianę. Dodać cukier i żółtka cały czas miksując. Wsypać przesitowaną mąkę i proszek. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Każdą część piec osobno- jeśli mamy dwie blachy połowę mniejsze niż ciasto miodowe można jednocześnie włożyć obie do piekarnika, jeśli się nie zmieszczą każdego biszkopta należy przygotować osobno.
Masa:
Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednej łyżce budyniu cały czas miksując.
Oba biszkopty pociąć na kwadraty.
Margarynę na polewę rozpuścić z mlekiem, dodać kakao i cukier cały czas mieszając. Lekko przestudzić.
Ciasto miodowe posmarować masą, a na niej na przemian układać białe i ciemne kwadraty biszkoptów. Posmarować masą i przyłożyć ciastem miodowym. Polać polewą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rjustysia 28.02.2014 12:51
Prezentuje się świetne a smakować musi jeszcze lepiej! :)
iziona 08.01.2014 18:09
Niesamowite ciasto
mic 12.11.2013 22:02
prosze porcje, duzą;p
norweska20 08.11.2013 14:10
miodowa specjalność, pycha
pawlito 04.11.2013 18:48
smacznie wygląda
Aleksandra/Olcia 30.10.2013 17:53
eleganckie ciasto,bardzo apetyczne
as28 15.10.2013 12:15
mniam mniam
babeczka007 14.10.2013 14:29
mniam, mniam
mariel78 13.10.2013 19:35
SMACZNE CIACHO
agnieszka214 09.10.2013 09:55
ciasto fajne ładnie wyglada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat