Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto miodowe z migdałową masą
Kroki postępowania
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, posiekać z masłem i smalcem, dodać rozpuszczony, przestudzony miód.
Następnie dodając po łyżce zimnego budyniu miksować na puszysty krem.
Pod koniec dodać likier, aromat i mielone migdały. Doprawić do smaku sokiem z cytryny.
Poncz:
Przegotowaną wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem, nasączyć ciasto.
Polewa:
Masło połączyć z cukrem pudrem, śmietanką i kakao, podgrzać, dodać połamane 3/4 czekolady, likier, wymieszać.
1 ciasto - połowa masy
2 ciasto - marmolada
3 ciasto - reszta masy
4 ciasto - polewa
Przełożone ciasto obciążyć i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin.
Następnie oblać polewą, posypać startą na tarce czekoladą.