Ciasto miodowe z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 g
  • jajka

    2 sztuki
  • margaryna

    100 g
  • miód płynny

    4 łyżki
  • cukier puder

    300 g
  • Krem:

  • mleko 3,2%

    2 szklanki
  • cukier kryształ

    150 g
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczna

    2 łyżki
  • margaryna

    200 g
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • Masa jabłkowa:

  • jabłka

    1 kg
  • galaretka pomarańczowa

    1 opakowanie
  • soda oczyszczona

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto miodowe z jabłkami foto
Do dłużej miski wsypujemy wszystkie składniki ( 500 g mąki, 2 jajka, 100 g margaryny, 4 łyżki płynnego miodu, 2 łyżeczki sody, 300 g cukru pudru). Wszystko razem mieszamy i zarabiamy energicznie ciasto. Następnie dzielimy na 3 części, wykładamy każdą częścią ciasta osobną blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Każdy placek pieczemy osobno w temperaturze 180 stopni przez ok 15 minut. Do chwili zarumienienia ciasta.
Krok 2 - Ciasto miodowe z jabłkami foto
Do garnka wlać jedną szklankę mleka, wsypać cukier i cukier waniliowy. Do małej miski wlać pozostałą ilość mleka ( 1 szklanka), mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną - przy użyciu miksera całość dokładnie połączyć. Powstałą masę dodać do gotującego się mleka z cukrami, cały czas mieszając ugotować budyń. Ostudzić. Do garnka wkładamy 200 g margaryny i miksujemy powoli dodając ugotowany budyń do chwili aż powstanie gładki krem.
Krok 3 - Ciasto miodowe z jabłkami foto
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na średnich oczkach. Wkładamy do garnka i podsmażamy na małym ogniu. Po ok 3 minutach dodajemy galaretkę rozrobioną w 1/2 szklance wody, całość razem mieszamy i podsmażamy jeszcze ok 4 minut.
Krok 4 - Ciasto miodowe z jabłkami foto
Do blachy wkładamy jedno upieczone ciasto, przykrywamy masą budyniową, następnie nakładamy drugi placek, wylewamy na niego ciepłe jabłka i na to kolejny placek. Całość wkładamy do lodówki do chwili schłodzenia na ok 2 godziny :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wafelek2601 12.08.2013 11:52
Takie ciasta lubię
Halina14 20.06.2013 09:40
pycha to ciasto
Ewelina38 06.06.2013 09:43
świetne ciasto, a w sobotę mam urodzinki chrześniaka to je zrobię :)
Kulinarna Ja 03.06.2013 11:28
ale bym zjadła!
Alex_M 28.05.2013 11:19
pyszne ciacho!
MONIKA62 25.05.2013 21:59
Apetyczne ciasteczko=)
m1monika 24.05.2013 08:31
pyszne to ciasto :-)
Łucja 21.05.2013 13:59
pyszne ciacho :D
paulina2157 15.05.2013 07:03
bardzo ładnie wygląda lubię ciasta z jabłkami więc na pewno by mi smakowało
cooleczka 14.05.2013 12:30
super ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat