Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto migdałowe z makiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 300 g
jajko 4 szt.
cukier 250 g
mak 3/4 szkl.
mąka migdałowa 1/4 szkl.
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 1 op.
aromat migdałowy do smaku
sól duża szczypta
mleko migdałowe 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto migdałowe z makiem

Miękką margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę.
Dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, suchy mak, dużą szczyptę soli.
Dolać mleko migdałowe i aromat - wszystko wyrobić mikserem.
Na koniec ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie wmieszać do ciasta.
Masę przełożyć do natłuszczonej foremki - keksowej lub cwibakowej - i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 40-50 minut w temp. 180*C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 16.08.2012 19:21
mniam
ziutula
ziutula 13.08.2012 11:24
lubię takie ciasto do kawki
V_kuchareczka 13.08.2012 08:59
Na pewno jest pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak