Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka tortowa
300 g -
jajko
4 szt. -
cukier
250 g -
mak
3/4 szkl. -
mąka migdałowa
1/4 szkl. -
margaryna
1 kostka -
proszek do pieczenia
1 op. -
aromat migdałowy
do smaku -
sól
duża szczypta -
mleko migdałowe
1 szkl.
Przepis i sposób przygotowania Ciasto migdałowe z makiem
Dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, suchy mak, dużą szczyptę soli.
Dolać mleko migdałowe i aromat - wszystko wyrobić mikserem.
Na koniec ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie wmieszać do ciasta.
Masę przełożyć do natłuszczonej foremki - keksowej lub cwibakowej - i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 40-50 minut w temp. 180*C.
Komentarze (3)