Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Ciasto migdałowe z makiem

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa
300 g
jajko
4 szt.
cukier
250 g
mak
3/4 szkl.
mąka migdałowa
1/4 szkl.
margaryna
1 kostka
proszek do pieczenia
1 op.
aromat migdałowy
do smaku
sól
duża szczypta
Sklep Prymat
mleko migdałowe
1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto migdałowe z makiem

Miękką margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę.
Dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, suchy mak, dużą szczyptę soli.
Dolać mleko migdałowe i aromat - wszystko wyrobić mikserem.
Na koniec ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie wmieszać do ciasta.
Masę przełożyć do natłuszczonej foremki - keksowej lub cwibakowej - i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 40-50 minut w temp. 180*C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 16.08.2012 19:21
mniam
ziutula
ziutula 13.08.2012 11:24
lubię takie ciasto do kawki
V_kuchareczka 13.08.2012 08:59
Na pewno jest pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak