Ciasto migdałowe z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    300 g
  • jajka

    4 szt.
  • cukier

    250 g
  • mak

    3/4 szkl.
  • mąka migdałowa

    1/4 szkl.
  • margaryna

    1 kostka
  • proszek do pieczenia

    1 op.
  • aromat migdałowy

    do smaku
  • sól

    duża szczypta
  • mleko migdałowe

    1 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miękką margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę.
Dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, suchy mak, dużą szczyptę soli.
Dolać mleko migdałowe i aromat - wszystko wyrobić mikserem.
Na koniec ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie wmieszać do ciasta.
Masę przełożyć do natłuszczonej foremki - keksowej lub cwibakowej - i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 40-50 minut w temp. 180*C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jolanta19 16.08.2012 19:21
mniam
ziutula 13.08.2012 11:24
lubię takie ciasto do kawki
V_kuchareczka 13.08.2012 08:59
Na pewno jest pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat