Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto migdałowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
migdały 1 szkl
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 1 szkl
olej 1/2 szkl
mąka 2 szkl
jabłka 5
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
cukier 1/2 szkl
migdały 20 dkg
masło 25 dkg
mleko 3/4 szkl
spirytus 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto migdałowe

Kroki postępowania

1
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
Krok 1 - Ciasto migdałowe foto
2
Następnie dalej ucierając dodajemy po troszku oliwy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczającą i zmielonymi migdałami.
Krok 2 - Ciasto migdałowe foto
3
Na końcu starte jabłka na grubych oczkach. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 40 minut.
Krok 3 - Ciasto migdałowe foto
4
Zimne ciasto przekrawamy wzdłuż na dwie części. Migdały mielimy. Cukier mielimy na cukier puder. Masło musi być bardzo miękkie. Do garnka dajemy masło, migdały i cukier puder. Wszystko to zalewamy bardzo gorącym mlekiem i dokładnie mieszamy, aby masło się rozpuściło. Do zimnej masy dodajemy spirytus. Na jedno ciasto dajemy 2/3 masy.
Krok 4 - Ciasto migdałowe foto
5
Przykrywamy drugim. Na nie pozostałą masę i posypujemy posypką dekoracyjną. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Krok 5 - Ciasto migdałowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 19.08.2013 07:45
smaczne ciasto
caralajna 16.05.2013 11:06
świetne ciacho, uwielbiam migdały
m1monika 22.03.2013 08:55
ale pychotka :-)
misia53 18.01.2013 00:25
świetne ciasto
IZABELA29 15.01.2013 11:25
delicja,,,pysznie
ben-ka 15.01.2013 10:01
pyszności upiekłaś.
Wafelek2601 08.01.2013 00:29
Palce lizać
Wafelek2601 08.01.2013 00:29
Palce lizać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak