Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto migdałowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 70 deko
płatki migdałowe 60 dag
orzechy włoskie 60 dag
żółtko jajek 1 sztuka
cukier 25-30 dag
cytryna 1 sztuka
woda 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto migdałowe

Orzechy włoskie sparzyć, obrać ze skorki, posiekać drobno. Płatki migdałowe oraz orzechy wysypać na blachę, włożyć na kilka minut do rozgrzanego piekarnika 180 stopni =, lekko przyrumień, po czym zmiel w młynku i wymieszaj. Ciasto lekko rozmrozić, rozwinąć. Z ciasta wyciąć 5 okrągłych placków o średnicy 22- 24 cm. Na 4 placki rozłożyć orzechowo-migdałowe i ułożyć w tortownicy jeden na drugim. Piąty placek pokrój promieniście na 12 porcji i ułóż je na wierzchu.
żółtko jaja rozmącić, posmarować wierzch ciasta i wsadzić do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni i w tej temperaturze piec 30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę na 150 stopni i piec w niej kolejne 30 minut.
Wodę i cukier podgrzewać razem w rondlu do momentu aż cukier się zrumieni. Dodaj sok z cytryny. Ciasto wyjmij z piekarnika i pokrój na porcję, wierzch ciasta posmaruj karmelem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 30.06.2013 13:17
smaczna sałatka
Halina14 03.05.2013 08:19
lubię migdały ,to ciasto musi byc pyszne
kate.500 16.04.2013 07:55
super smaczne ciasto
Dorian 17.03.2013 14:18
pyszne ciacho
Katarzyna59 15.01.2013 09:43
smaczne
Vanilla
Vanilla 05.01.2013 12:23
bardzo ciekawe ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak