Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto mega czekoladowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 2 1/4 szkl.
sól 2 łyżeczki
mąka pszenna 2 1/2 szkl.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
kakao 1 1/4 szkl.
jajko 3 szt.
mleko 1 1/2 szkl.
olej 3/4 szkl.
wrzątek 1 1/2 szkl.
gorzka czekolada 2 tabliczki
mleko 10 łyżek
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto mega czekoladowe

W jednej misce połączyć ze sobą suche składniki, w drugiej zaś mokre. Składniki z obu misek połączyć ze sobą i bardzo dokładnie przemieszać mikserem. Gotową masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Przestudzić. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka. Dodać masło i mleko. Rozpuścić cały czas mieszając (nie doprowadzać do wrzenia). Gotową polewą polać ciasto. Odczekać, aż zastygnie. Ciasto można podawać z konfiturą z czerwonych owoców.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zmaminegozeszytu 12.04.2017 22:07
Dziękuję, oj pyszne ;)
Wacław 08.04.2017 18:13
mega pyszne na pewno :-)
Bernadeta1 06.04.2017 21:43
pyszności takie ciasto
Edith85 06.04.2017 13:27
Smakowite ciacho
Grazyna0211 06.04.2017 12:49
chyba smaczne
slodkieniebo 06.04.2017 12:10
Obłędne ! :)
AZgotuj 06.04.2017 11:47
lubię takie ciasta:)
endzi
endzi 06.04.2017 11:45
wyglada pysznie!
Róża1 06.04.2017 11:07
wygląda bardzo apetycznie :-) , ślinka leci :-)
jan_mag 06.04.2017 10:54
fajny pomysł :)
olkaaa 06.04.2017 10:46
wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak