Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto maślane

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 250 ml
masło 200 g
mąka pszenna 600 g
cukier 3/4 szklanki
jajko 1 szt
drożdże świeże 30 g
twaróg 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto maślane

Zaczynamy od przygotowania rozczynu.
Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.

Do miski przesiać mąkę,wlać ciepłe mleko,dodać starty na tarce twaróg,jajko, cukier oraz wyrośnięte drożdże.
Roztopić 50 g masła i przestudzić po czym dolać do mąki.
Wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto.
Wyrabiać dość długo. Ciasto powinno się odklejać od rąk.

Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, przykryte lnianą ściereczką na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Blachę 32x20 cm wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy na niej ciasto.
Palcem wycisnąć "dołki" po całym cieście.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 min.
Pozostałe masło pokroić na płatki i rozłożyć na cieście, a następnie posypać dwoma łyżkami cukru.
Piec w 200 stopniach C około 30 minut na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 06.03.2015 12:19
pamiętam to ciasto u babci super
dodi 06.03.2015 12:11
pyszne ciacho
Betina#45 06.03.2015 11:16
Mniam maślane ! Super ciasto
Pietruszka 06.03.2015 11:04
fajne ciasto
wwwiolka 06.03.2015 10:50
Bardzo fajny przepis.
usmiech 06.03.2015 10:42
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak