Ciasto Marlenka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    60 dag
  • masło

    12 dag
  • cukier

    20 dag
  • miód

    3 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 płaska łyżka
  • jajko

    2 sztuki
  • ocet

    1 łyżeczka

Masa

  • masa kajmakowa

    1 puszka
  • masło

    25 dag
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • mleko

    0,5 litra

Dodatkowo

  • orzechy posiekane

    2 łyżki
  • czekolada mleczna

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto Marlenka foto
W garnku rozpuścić masło, dodać miód i cukier, kiedy wszystko się dokładnie rozpuści i połączy dodać sodę wymieszaną z octem ( dodajemy zaraz po rozpuszczeniu) po wymieszaniu masę gotujemy na malutkim palniku cały czas mieszając do momentu, aż całość zmieni kolor na ciemno pomarańczowy, teraz zdjąć garnek z ognia i przestudzić około 5 minut.
Krok 2 - Ciasto Marlenka foto
Do lekko przestudzonej, ale jeszcze ciepłej masy dodać jajka i szybko wymieszać, aby się połączyły z masą, ale nie ścięły.
Mąkę przesiać i dodać do ciepłej masy i zagnieść szybko ciasto puki wszystko jest ciepłe.
Krok 3 - Ciasto Marlenka foto
Zagniecione ciasto podzielić na 5 porcji i rozwałkować na wielkość blaszki ( 33 cm na 22 cm) ja robiłam to od razu na papierze do pieczenia i osobno upiec placki w temp. 180 st około 8 minut.
Krok 4 - Ciasto Marlenka foto
Masa:
Budyń ugotować na mleku i wystudzić, masło utrzeć z dodatkiem masy kajmakowej i do gładkiego kremu dodawać po łyżce zimnego budyniu i cały czas ucierać do momentu uzyskania gładkiego kremu ( gotowa masa wyszła mi dość luźna i przez moment miałam wrażenie, że się zważy)
Krok 5 - Ciasto Marlenka foto
Z upieczonych i wystudzonych spodów z ciasta ostrym nożem odciąć wszystkie nierówności po bokach wyrównując ciasto
Krok 6 - Ciasto Marlenka foto
przełożyć placki gotową masą kajmakową po wierzchu posmarować też warstwą kremu i posypać pokruszonymi resztkami ciasta oraz orzechami i wiórkami czekoladowymi, odstawić na kilkanaście godzin do lodówki, aby ciasto zmiękło z własnego doświadczenia wiem, że im dłużej ciasto stoi tym jest lepsze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka-87-25 07.06.2017 18:08
wspaniałe warstwy przełożone pysznym kremem
Jagódka77 19.09.2014 11:51
świetne ciasto
Alex_M 06.09.2014 14:02
wspaniałe ciasto :)
dwa pokoje z kuchnią 31.08.2014 07:57
uwielbiam oryginalne czeskie :D to wygląda równie dobrze! zabieram do ulubionych :)
noninka77 30.08.2014 20:53
Wygląda wspaniale :)
Wiktoria29 30.08.2014 20:39
już od dawna się zbieram żeby je zrobić,pycha
caralajna 30.08.2014 20:27
świetnie się prezentuje
Lidzia 30.08.2014 16:20
Apetyczne.
Renata9 30.08.2014 15:41
fajne ciacho
mirosława4 30.08.2014 15:21
musi być pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat